A Pannon GSM egy új kapcsolóközpont üzembehelyezésével jelentősen megnövelte az egész Dunántúl és az egyik legforgalmasabb közlekedési tengely, Székesfehérvár-Budapest mobilhálózatának kapacitását.

A nyári hónapokban a Pannon GSM székesfehérvári kapcsolóközpontjának forgalma az éves átlag közel másfélszeresére emelkedik. A mobilszolgáltató első, Budapesten kívül telepített kapcsolóközpontja 1996. óta szolgálja ki a várost és a teljes balatoni térséget lefedő adókörzetekben telefonáló előfizetőket. 

Az idei idegenforgalmi szezonra azonban társat kapott a lakott területen kívül, az M7-es autópálya mellett található központ. A Pannon GSM legújabb kapcsolóközpontja a réginél jóval nagyobb kapacitású: 400 ezer felhasználót tud egyidejűleg az operátor hálózatához kapcsolni. Ez közel háromszor annyi, mint ahányan – a hazai előfizetők és a roamingoló külföldiek – tavaly nyáron a Balaton környékén a szolgáltató hálózatán beszélgettek. Így a kulcsfontosságú fehérvári kapcsolóközpont-páros új tagja várhatóan hosszú évekre képes lesz ellátni a nyugati határszélig terjedő régiót, míg elődje a későbbiekben a Székesfehérvár és Budapest közötti forgalmas közlekedési tengelyen biztosítja a szolgáltatást.

A Pannon GSM munkatársai Balatonszentgyörgyön egy további alközpontot - a bázisállomásokat a kapcsolóközponttal összekötő köztes vezérlőegységet - telepítettek. A főszezon kezdetére pedig befejeződik annak az egy tucat bázisállomásnak a beüzemelése, amelyek a Balaton környéki települések nyárra felduzzadó népességének biztosítanak majd megfelelő lefedettséget és kapacitást.

A vállalat a mennyiség mellett a minőséget is számottevően javította a dunántúli régióban. Az 1800 MHz-es hullámhosszon cellabővítéseket hajtottak végre, valamint erősítőkkel növelték az adók teljesítményét. Így a kétnormás mobil készülékkel rendelkező előfizetők nagyobb százalékban csatlakozhatnak a tisztább vételt, jobb minőségű forgalmazást lehetővé tevő 1800-as sávra.