Közelgő ítélethirdetés a Microsoft perében

A nyár végén esedékes ítélethirdetés előtt mindkét fél egy csokorba gyűjtötte érveit. A bírónő számára átadott írásos anyag terjedelme együttesen meghaladja az ezer oldalt.

A Microsoft trösztellenes perében eljáró Colleen Kollar-Kotelly bírónő június 19-re tűzte ki a záró meghallgatásokat, mindkét fél számára előzetesen elrendelve érveik, illetve álláspontjuk írásos összefoglalásának benyújtását. A Microsoft jogi képviselői 546, a pert folytató amerikai szövetségi államok pedig 596 oldalas írásos anyagot adtak át Kollar-Kotellynek.

A Microsoft álláspontja szerint a felperes által javasolt szankciók életbe lépése esetén jelentősen károsodna a vállalat szoftverpiaci versenyképessége, riválisai - akik képviselői a felperesek oldalán ülnek - állítja a Microsoft - pedig jogosulatlan előnyhöz jutnának. A vállalat ahhoz a 2001 novemberében a korábban pert folytató többi amerikai szövetségi állammal és az igazságügyi minisztériummal kötött egyezményhez hasonló megoldást lát jónak, mely külső ellenőrzést tesz lehetővé a Microsoft gyártási-fejlesztési folyamata fölött.

A megállapodást elutasító kilenc amerikai állam - mely a trösztellenes pert folytatta - szerint a Microsoft megoldási javaslata a benne foglalt számos kiskapu, illetve "abban az esetben" kitétel miatt nem változtatna a vállalat több területen gyakorolt monopolhelyzetén. A felperes nem csupán a gyártás ellenőrzését - így több alkalmazás forráskódjának nyilvánossá tételét -, de egy olyan moduláris Windows-verzió elkészítését is követeli, melyben csatolt szoftverkomponensek összetétele szabályozható lenne. A javaslatot beterjesztő államok és a Microsoft jogi képviselői korábban többször összetűzésbe kerültek a vállalat azon állítása felett, miszerint az íly módon módosított operációs rendszer stabilitása gyengülne, illetve piacra dobása zavaros helyzetet teremtene a szoftverpiacon.

A per legutóbbi szakaszában, a kilenc hétig tartó meghallgatások alatt a két fél több mint ötven tanút vonultatott fel, április végén - a trösztellenes per immár négy éves története alatt először - Bill Gates, a Microsoft alapítója is a tanúk padjára ült. Az ügyben eljáró Colleen Kollar-Kotelly bírónő június 19-én fogadja a záró észrevételeket, az ítélethozatalra pedig a nyári időszak utolsó heteiben kerülhet sor.

Korábban:

A Microsoft is prezentálta utolsó tanúját

Gates: működhet a csupasz Windows

Microsoft: ne bántsd a Windows-t!

A Microsoft csökkenti tanúi számát