Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága általános vitára alkalmatlannak találta Rogán Antal azon indítványát, amely a hírközlési törvény módosítására irányul az olcsóbb internetezési lehetőség érdekében.

Az informatikai bizottság elnöki tisztségét betöltő fideszes Rogán Antal kifejtette: nem átfogó törvénymódosításról van szó, csupán arról, hogy a felhasználók garantált áron, havi 2500 forintért internetezhessenek a jövőben. Elképzelése szerint az ezen felül eső részt az állam fizetné ki az internetszolgáltató számára. Hozzátette, azért javasolja az internetszolgáltatás beemelését az egyetemes szolgáltatási körbe, mert ezzel is deklarálnák, hogy mindenki számára elérhetővé kívánják tenni a világháló használatát.
 
Rácz Zsolt, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közigazgatási államtitkára a kormány nevében elmondta: a céllal egyetértenek, de más utat választanak annak elérésére. Közölte, hogy a piacon jelen lévő szolgáltatókkal már megkezdték a tárgyalásokat, és ezek a végső szakaszban vannak. Az SZDSZ-es Mécs Imre megjegyezte, hogy a fideszes javaslat pénzt juttatna a legnagyobb távközlési szolgáltatónak is. Rogán Antal ezt elismerte, ám hozzátette, hogy más szolgáltatók is pénzhez jutnának a javaslata által.
  
Kérdésre válaszolva Rácz Zsolt elmondta, hogy minden érintett piaci szereplővel tárgyalnak az olcsóbb internetezés érdekében. Közölte: a kormány limitált költségvetési támogatást akar nyújtani, szemben a módosító javaslattal, amely alapján nem lehetne előre megmondani, hogy mekkora összegről van szó. Rogán Antal szerint az informatikai kormánybiztosság költségvetésében 20 milliárd forint lekötetlen összeg volt a kormányváltáskor, és ezt a pénzt fel lehetett volna használni a probléma megoldására. Úgy vélte, a bizottság csak azért veti el a módosító indítványt, mert nem kormánypárti képviselő javasolta.

Kapcsolódó fórum:

Leszavazták Rogán javaslatát a támogatott netről