Lezárultak a Microsoft-per meghallgatásai

Szerdán az érvek összefoglalását tartalmazó perbeszédek elhangzásával lezárult a Microsoft-per meghallgatási szakasza, ahol a kemény kritikai hang elsősorban a felperes államok képviselőit jellemezte.
A perben eljáró Colleen Kollar-Kotelly bírónő arra kérte a felek jogi képviselőit, hogy rangsorolják az általuk elképzelt jogorvoslati intézkedéseket a szerintük elfogadható fontossági sorrend szerint.

A felperes államokot képviselő Steven Kuney legfontosabbnak a technikai információk és a forráskódok közzétételét jelölte meg. Másodikként következett, hogy a PC-gyártók számára váljék lehetővé a konfigurációk rugalmas kezelése egy moduláris, tehát az egyes összetevőket szabadon variálható Windows-verzióval. A harmadik legfontosabb a szabványok következetes támogatása volt. Meglepő módon nem szerepelt az első három pont között a lecsupaszított Windows követelése és a Java-támogatás elvárása, ezen kívül a Microsoft Office csomag más operációs rendszerekre transzportálása is a vártnál hátrébb szerepelt.

A Microsoft prioritási listájával kapcsolatban a bírónő - elfogadva azt a többször is hangoztatott kritikát, hogy a Bush-adminisztrációval 2001 őszén kötött megegyezés túlságosan sok kivételt hagyott - azt kérte, jelöljék meg azokat a korlátozásokat, amelyek módosítására hajlandóak. A cég képviseletében beszélő John Warden azt hangoztatta, hogy a vállalat eddig is mindent megtett, hogy eleget tegyen a fellebbviteli bíróság döntésében meghatározott elveknek, de ismét hangsúlyozta, hogy az államok követelése jóval túlmegy ezeken: a büntető szankciók már-már kimerítik a Microsoft tulajdonának törvénytelen konfiskálásának esetét. Warden arra is rámutatott, hogy az államoknak nem sikerült bebizonyítaniuk, hogy a Microsoft miként okozott károkat a Javának és a Netscape-nek, mint ahogy azt sem, hogy csak illegális eszközökkel tudta biztosítani domináns piaci pozícióját.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő nemrégiben jogilag megalapozottnak minősítette a felperesek vádjait, a meghallgatások lezárulásával pedig megnyílik az út az ítélethozatalig, melyre előreláthatóan augusztus végén kerül sor.

Korábban:

Jogosak a vádak a Microsoft perében

Közeleg az ítélethirdetés a Microsoft perében