Putyin-honlap: csak oroszul tudóknak

Az orosz elnök megújult internetes oldalára eddig közel százan próbáltak betörni sikertelenül. Az elnöki website apró hibája az angol nyelvű verzió hiánya.

A www.president.kremlin.ru cím alatt elérhető honlap június 20-tól, csütörtöktől várja látogatóit. A Kreml pénteki közleménye szerint a startot követő 24 órában félmillióan látogattak el az oldalakra. A honlap üzemeltetői ez idő alatt 96 támadást regisztráltak, ám egyik sem tekinthető sikeresnek - áll a közleményben.

A honlap készítését tenderen elnyerő moszkvai Ayaxi nevű cég tíz hónap alatt hozta létre a site-ot, a vállalat szerint csak a biztonsági tesztek három hónapot vettek igénybe. Az orosz elnöki hivatal szerint a webhely "szinte teljesen" ellenállónak tekinthető a külső behatolásokkal szemben. Ezzel szemben a Wired internetes magazin arra hívja fel a figyelmet, hogy a honlap az Apache webszerver egy korábbi változatát használja, mellyel kapcsolatban az Apache Software Foundation, valamint az amerikai kormány által működtetett számítógépes biztonsági kutatócsoport is egy hibára hívta fel a figyelmet. A biztonsági rés lehetővé teszi, hogy hozzáféréssel nem rendelkezők bejussanak a szerverre. A honlap biztonságára nagy hangsúlyt fektető orosz elnöki hivatal egyelőre nem reagált a hírre.

Az elnöki honlap Vlagyimir Putyin, illetve az elnöki hivatal nyilatkozatai mellett egyebek mellett híreket és egy fotóalbumot is tartalmaz. A közel 10 ezer oldalnyi információt tartalmazó webhely népszerűségét nagy mértékben csökkentheti, hogy elindulásakor kizárólag orosz nyelven hozzáférhető. A honlapot csütörtökön hivatalosan átadó Putyin közölte, hogy a tervek között szerepel többek közt az angol verzió készítése is.