A Csillagok háborúját idézi az a háromdimenziós kijelző, amely képes a számítógéppel generált síkbeli képet látszólag "igazi" tárgyként megjeleníteni.

Forrás: --

A Perspecta Spatial 3-D Visualization Platform legfontosabb eleme egy gömbkijelző, mely a monitor szerepét tölti be. A rendszer a munkaállomásról érkező képet egy komplex algoritmus segítségével 198 szeletre bontja szét - mint egy narancs gerezdjeit -, majd az így manipulált képet egy papírvékony átlátszó felületre vetíti, amely percenként 730-at fordulva megteremti a szabadon lebegő kép illúzióját. Az Actuality Systems nevű cég az eszköz 1.5 verziójával mutatkozott be, amely már kereskedelmi forgalomban is kapható. A négy darabból egyet az amerikai hadsereg Adelphiben működő katonai laboratóriuma vásárolt meg, ahol többek közt a szárazföldi haderő, a védelmi minisztérium és a NASA is végez kutatásokat.

Az Actuality a Perspecta képességeit demonstrálandó egy katonai alkalmazást készített. A "harctéri vizualizációban" a felhasználó joystick segítségével egy 3D helikoptert tud mozgatni a számítógéppel generált táj felett. A jelenlegi display maximálisan 25 centiméter átmérőjü kép megjelenítésére képes, amely 100 millió térbeli képpontból - a "volume pixel" rövidítéséből: "voxelből" - épül fel.

A génkutatással foglalkozó StructuralGenomix is mérlegeli, hogy vásárol egyet a kész modellek közül. Elégedettek ugyan a jelenlegi technológiájukkal, amely speciális szemüveggel és szoftverrel hozza létre a sík képernyőn megjelent kép háromdimenziós változatát, de a Perspecta komoly előnye, hogy a gömbkijelzőben lebegő térbeli képet a kutatócsoport tagjai körbe tudják járni, illetve bármely nézőpontból meg tudják tekinteni.

A gömbdisplay az integrált munkaállomással és a síkfelületű kijelzővel együtt 40 ezer dollárba kerül.