Hackersztorik első kézből

A kilencvenes évek elejének legendás hackere, Kevin Mitnick, a sötét oldalon szerzett tapasztalatait könyvben osztja meg a nyilvánossággal.

 

Mitnick 1995-ben került börtönbe, miután több nagyvállalat szerverein ás hálózatán tett illetéktelen kirándulásokat. A hacker célpontjai között olyan cégek szerepeltek, mint a Nokia, a Novell és a Sun is. Mitnicket hároméves bujkálás után tartóztatta le a Szövetségi Nyomozóhivatal, miután a férfi betört egy biztonsági szakember számítógépébe. A hacker becslések szerint megközelítőleg 300 millió dollár kárt okozott különféle vállalatoknak.Az idén 38 éves Mitnick öt évet töltött szövetségi börtönben, jelenleg 2003 januárjáig tartó próbaidejét tölti.

Nem hacker-kézikönyv

Forrás: ORIGO Számítógépektől történő eltiltás, utazási és munkavállalási korlátozások, teljes hálózati embargó szerepelt szabadlábra helyezésének feltételei között. Úgy tűnik, Mitnick a számos tilalom hatására az íráshoz fordult: előreláthatóan az idei év októberében jelenik meg könyve, mely A megtévesztés művészete címet viseli. Mitnick szerint könyve különböző számítógépes betörési technikáknak a fikció köntösébe bújtatott leírása.

A mű - mely megírásához Mitnick egy újságíró segítségét is igénybe vette - nem tankönyvként funkcionál - vallja a szerző, aki elmondta, hogy a könyv írásakor nagyon óvatosnak kellett lennie, az online visszaélésekről szóló történetek nem mutathattak hasonlóságot korábbi eseteihez. Érdekesség, hogy Mitnick próbaidős feltételei között először a számítástechnikai cikkek írásának tiltása is szerepelt, ezt azonban még 2000 nyarán feloldottak.

Tanácsok jó fiúknak

Kevin Mitnick hangoztatja, hogy könyve nem a "rossz fiúk" számára készült, bár azt elismeri, hogy a benne található információk felhasználhatók tisztességtelen célokra is. Hasonlóképpen vélekedik egy kaliforniai biztonsági szakember is, aki szerint a mű tartalma a valódi hackerek számára túl "szelíd", a szakemberek azonban hasznos információkat meríthetnek belőle.

Mitnick - aki könyve megírásához használhatott egy hálózati kapcsolat nélküli számítógépet - reméli, hogy A megtévesztés művészetének megírása segít maga mögött hagyni múltját. A férfi egyébként is úgy nyilatkozik, hogy 38 éves korára már "kinőtt" volt hobbijából.