Multimédia mobilon: Sony Ericsson P800 teszt

Leteszteltük a Sony Ericsson idén ősszel piacra kerülő digitális fényképezőgéppel, multimédiás funkciókkal, valamint színes kijelzővel  felvértezett P800-as típusjelű okostelefonjának prototípusát.

 

Forrás: ORIGO Mivel az általunk kipróbált, fejlesztőknek szánt készülék szoftverét és műszaki paramétereit tekintve is eltér a szeptember tájékán piacra kerülő végleges változattól, jelen tesztben nem tárgyaljuk az új modell használhatóságát, csupán a legfontosabb és legérdekesebb funkcióit mutatjuk be.

A Sony Ericsson P800-as külsőleg leginkább az Ericsson két évvel ezelőtt piacra dobott R380-as típusjelzésű kommunikátorára hasonlít, ám természetesen jóval többet tud annál. A monokróm kijelzős elődtől eltérően az új készülék már 4096 szín megjelenítésére alkalmas, 40x61 mm-es, tükröződésmentes érintőképernyővel rendelkezik, amely tapasztalataink szerint szélsőséges fényviszonyok (például erős napsütés) mellett, vagy kikapcsolt háttérvilágítással is egészen jól olvasható. A készülék tömege akkumulátorral együtt 158 gramm méretei: 117x59x27 mm.

A kijelző előtt egy lehajtható számbillentyűzet található, amellyel az alapvető mobiltelefon-funkciókat lehet elérni. A billentyűzetet lehajtva megváltozik a képernyő tartalma, ekkor válnak elérhetővé ugyanis a PDA-funkciók, melyeket az eszköz belsejében lévő 156 MHz-es órajelű külön processzor szolgál ki. Ebben az esetben csakis a készülék oldalára felcsatolható érintőceruzával történhet a vezérlés, illetve az adatbevitel. Szerencsére a menüben történő mozgást jelentősen megkönnyíti a készülék bal oldalán elhelyezett Jog Dial gomb, amelynek tekerésével fel-le, előre- és hátrahúzásával jobbra-balra lehet mozogni, benyomásával pedig kiválasztható az adott menüpont. A kijelző előtt lévő billentyűzetet egyébként igény szerint el is lehet távolítani, ha valaki elsősorban PDA-ként kívánja használni a P800-ast.

Az új kommunikátor hátoldalán a multimédiás üzenetküldés napjainkban zajló forradalma jegyében egy beépített digitális fényképezőgép is helyet kapott, amellyel egy gombnyomással képeket lehet készíteni (erről a funkcióról részletesen lesz szó a későbbiekben).

Előnyös, hogy a P800-as háromnormás, azaz GSM 900/1800 és 1900 MHz-es mobilhálózatokon - így például az Egyesült Államokban is - működőképes,  támogatja a HSCSD nevű nagysebességű vonalkapcsolt adatátviteli szabványt, továbbá a GPRS csomagkapcsolt adatátvitelt, valamint az MMS-üzenetek küldését és fogadását is.

A Sony Ericsson P800-as esetében összesen 12 megabájt memória áll a felhasználó rendelkezésére, ide lehet elmenteni a fényképeket, e-maileket, programokat, és egyéb adatokat. Bár a prototípuson még nem volt megtalálható, a végleges változatot Memory Stick Duo memóriakártyák fogadására alkalmas csatlakozóval is felszerelik, sőt egy 16 megabájt kapacitású kártyát is mellékelnek majd minden telefonhoz. Ez a formátum a Sony hagyományos Memory Stickjének kisebb méretű, és kisebb tárkapacitású típusa, amelyből az év végéig 64 megabájtos változat is forgalomba kerül.

Ismerkedés a telefon menüjével

Forrás: ORIGO
Az új Sony Ericsson készüléken a Symbian cég azonos nevet viselő operációs rendszerének legújabb 7.0-s verziója fut. Ennek megfelelően a teljes menürendszer grafikus, ikonokkal tarkított (és testreszabható), a szövegbevitel pedig a képernyő alján megjelenő virtuális minibillentyűzet, vagy kézírásfelismerés segítségével történik.

Az operációs rendszer támogatja MP3 zene-, és MPEG4 formátumú videofájlok lejátszását, és számtalan felhasználói program telepíthető rá. Használhatóságának egyszerűségéről vagy bonyolultságáról egyelőre nem tudtunk meggyőződni, mivel a készüléken egy meglehetősen korai tesztverzió futott. A P800-as a Symbian OS 7-re fejlesztett alkalmazások mellett J2ME (Java 2 Micro Edition) programok futtatására is képes.

A készüléket ún. repülőgép-üzemmódban is lehet használni, ilyenkor az összes mobiltelefon-funkció inaktív lesz, de a memóriában lévő üzenetekhez, valamint a gép egyéb alkalmazásaihoz, (például a naptárhoz) hozzáférhet a felhasználó.

Előző
  • 1
  • 2
Következő