A Minolta Dimage X kisméretű digitális fényképezőgép akár egy nadrágzsebben is kényelmesen elfér. Tapasztalataink szerint a gép legjellemzőbb paramétere az egyszerűség.

A Minolta DiMAGE termékcsalád legfiatalabb tagját, a DiMAGE X -et elsősorban a kis méret és az egyszerű kezelés jellemzi, mindazonáltal a vele készített képek minőségére sem lehet panasz. A gyártó a DiMAGE 5, 7 és S404 típusokkal szemben az X-et azon felhasználóknak szánja, akik a fényképezőgépüket állandóan magukkal szeretnék tartani (és használni), éppen úgy, mint egy mobiltelefont. Ennek megfelelően a készülék mérete 84,5x72x20 milliméter, tömege pedig nem haladja meg a 150 grammot. Az apró gép másik különlegessége a gyors üzembe helyezés - a bekapcsolás után 2 másodperc alatt már működőképes a masina.

Kis méret, jó képminőség

Forrás: ORIGO Bár a DiMAGE X főbb technikai paraméterei közepesnek mondhatóak - 2,1 megapixeles CCD, SD/MultiMediaCard csatlakozó (8 MB-os kártya az alapcsomagban), 3x optikai és 2x digitális zoom - mégis a számtalan technikai újításnak köszönhetően tiszta és színtelített képekkel jutalmazza meg a felhasználót. Az újítások közül említésre méltó a kis méret, amit azzal értek el, hogy az optika függőlegesen helyezkedik el a gépben, a lencse nem emelkedik ki a vázból. A megfelelő képminőséget pedig a Minolta CxProcess megoldása szavatolja azzal, hogy a kontrasztot, a felbontást, a zajt és a színtelítettség egymáshoz viszonyítva optimalizálja.

Az apró dolgok a legfontosabbak

A fényképezőgép számtalan kényelmi és extra szolgáltatással rendelkezik, alkalmas például audio- és a video felvételekre és a képek hanggal történő "feliratozására". Mivel a gép maximális felbontása 1600x1200 pixel, a képeket pedig többféle formátumban is elmenthetjük. A tömörítetlen TIF képek 4-5 megabájt méretűek, a JPEG formátumba mentésnél háromféle (Fine, Standard, Economy) tömörítés közül választhatunk, attól függően, hogy milyen minőségre van szükségünk - a JPEG képek mérete a tömörítés fokától függően 50 kilobájttól 0.5 megabájtig terjed. További fontos jellemző a fehéregyensúly (automatikus,napfény, felhős idő, izzólámpa, fénycső) a vakumódok (automatikus derítés, vörösszem-hatás csökkentő, hosszú szinkron) valamint az autófókusz beállításának lehetőségei.

Az első benyomások

A gépen alig találunk kezelőgombokat, ennek köszönhetően gyorsan elsajátítható a kezelése. Az alul elhelyezkedő funkciógombok (LCD kikapcsolása, vakumódok, beállítások, videofelvétel) kényelmesen elérhetőek, és nem is zavarnak munka közben. Kétségtelen, hogy a gép kezeléséhez finom ujjak szükségesek. Eleinte fokozottan kell ügyelnünk kell arra, hogy kezünkkel ne takarjuk el a tetején található mikrofont, és arra sem árt odafigyelni, hogy ujjunkat ne rakjuk a lencse elé.

Leszámítva ezeket a kezdeti apró kellemetlenséget (amiket idővel persze megszokunk), a DiMAGE X igen kezes darab, főleg azoknak ajánlható, akik állandó magunknál szeretnék hordani digitális fényképezőgépüket és nem kívánnak állandóan a beállításokkal bajlódni.