Stagnáló PC-piacon is jól fogy a notebook

Az általában vett informatikai piac és az asztali PC-k eladásának lassulása ellenére az elmúlt évben nőtt az eladott hordozható számítógépek száma.

A Gartner piackutató cég elemzése szerint az idei második negyedévben 6,1 százalékkal több notebook lelt gazdára, mint 2001 hasonló időszakában. Ezzel párhuzamosan a személyi számítógépek piaca 1 százalékkal csökkent. A jelentés szerint a tavaszi hónapok növekvő eladásai - április és június között 6,9 millió hordozható számítógép fogyott - jelentős mértékben köszönhetők az asztali gépekbe szánt Pentium 4 processzorokkal szerelt notebookok megjelenésének. Az év első felében számos gyártó dobott piacra ilyen konfigurációkat, az asztali processzor alkalmazásával bizonyos mértékű árcsökkenést is lehetővé téve.

A Gartner adataiból kiderül, hogy a számítógéppiac kis mértékű növekedése jelentős mértékben a notebook-eladásoknak tudható be, a piackutató szerint a hordozható gépek az idei év hátralevő részében is jobban teljesítenek majd a teljes piacnál. Az eladásokból a Dell és a Hewlett Packard részesül a legnagyobb mértékben, az élbolyban található még a Toshiba, a Dell és a Sony.

KAPCSOLÓDÓ CIKK