Vodafone mobilinternet - Az első tapasztalatok

Kipróbáltuk a Vodafone GPRS adatátvitelen alapuló, egyelőre ingyenes, mobiltelefonnal igénybe vehető internet-szolgáltatását, mely újdonságként az érdeklődés középpontjába kerülve számos kérdést felvet.

Mint ismeretes, a Vodafone magyarországi leányvállalata a hazai operátorok közül harmadikként indította be mobilhálózatán a GPRS adatátvitelt, igaz, az ezzel együtt startoló, teljes értékű mobiltelefonos internet-szolgáltatásával jelenleg egyedüliként van jelen a magyar piacon. A csomagkapcsolt technológia az adatalapú szolgáltatások gazdaságos használatát teszi lehetővé. Ezzel szemben a hagyományos kapcsolat-alapú (CSD) átviteli mód esetén állandó kapcsolatra van szükség a mobiltelefon és az adóegységek között, így az adott csatorna akkor is le van foglalva, ha tulajdonképpen nem is zajlik adatforgalmazás. 

A GPRS rövidítés mögött álló General Packet Radio Service (általános célú csomagkapcsolt adatátvitel) szabványnál az adatok az internet-forgalomhoz hasonlóan csomagokra vannak bontva, így egy időben, ugyanazon az átviteli közegen sok csomag is közlekedhet, gazdaságossá téve a csatorna kihasználását. Adatátviteli sebesség tekintetében a GPRS - egyelőre - nem biztosít különösebb javulást a korábbi vonalkapcsolt technológiákhoz képest, amelyekkel legfeljebb 43,2 kbps-os sebességet lehet elérni.

Ezzel közel azonos, 40,2 kbps-os (kilobit per sec.) sebességet képes biztosítani a jelenleg elterjedt GPRS-képes készülékek zöme (3+1 időrés, és a CS-2 kódolási séma felhasználásával), de az új, 4+1 időrést támogató modellekkel 53,6 kbps-os letöltési sebesség is elérhető, bár az átlagos tempó mindkét esetben 20-40 kbps körül van.

Néhány szó a Vodafone GPRS szolgáltatásáról

A korlátlan internetezést lehetővé tevő szolgáltatást jelenleg a Vodafone havidíjas előfizetői vehetik igénybe az október 15-ig tartó kvázi tesztidőszak alatt ingyenesen, azt követően pedig bruttó 3125 forintos havi átalánydíjért (legalábbis 2003. július 13-ig biztosan ennyiért). A kártyás (prepaid) ügyfelek számára csak a GPRS-en keresztüli, szintén korlátlan használatot biztosító WAP szolgáltatás érhető el havi bruttó 375 forintos díjért, amelynek összege minden hónap elején kerül levonásra az ügyfél egyenlegéből. A 3125 forintos GPRS Internet szolgáltatás egyben magában foglalja a korlátlan waphasználatot is. A GPRS adatátvitel  Spanyolország és Görögország területéről is igénybe vehető bruttó 12500 forintos napidíj ellenében, szintén korlátlan adatforgalmazás mellett.

Ismerkedés az Ericsson R600-assal

Forrás: ORIGO Az Ericsson R600-as típusjelzésű mobiltelefonja egy kétnormás (GSM 900/1800 MHz) készülék, amely támogatja a GPRS adatátvitelt (3+1 időrés használatával). Extrái közé tartozik a többféle színű háttérvilágítás (zöld, piros, narancssárga), amelynek segítségével a bejövő hívásokat lehet vizuálisan is filterezni. A készülék 200 telefonszámot képes raktározni memóriájában, beépített, 1.2.1-es verziószámú böngészőjével WAP-ozni is lehet, akár a csomagkapcsolt adatátvitel használatával is. Emellett egyszerűbb grafikákat és csengőhangokat tartalmazó üzenetek küldözgetését tartalmazó EMS (Enhanced Messaging Service) szabványt is támogatja az R600-as, továbbá ébresztőóra, számológép, naptár és háromféle játék is található benne, és képernyőkímélőket, háttérképeket is le lehet tölteni a memóriába.

Az Ericsson R600-as belső antennával rendelkezik, méretei: 105x45x20 mm, tömege 82 gramm. A gyártó alapból 700 mAh-s lítium-ion akkumulátorral szállítja a készüléket, az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat lásd később.

Előző
  • 1
  • 2
Következő