Árverésre kerül a Napster

Kalapács alá kerül az egykoron szebb napokat látott Napster. Várakozások szerint a csődvédelmet kért cégért jelenlegi tulajdonosa és legnagyobb hitelezője, a német Bertelsmann kínálja a legmagasabb árat.

Az internetes fájlcsere hagyományát megteremtő, ám jogi nehézségek miatt működését 2001 nyarán befejezni kénytelen vállalat hitelezői a Trenwith Securities befektetési bankot kérték fel az aukció lebonyolítására. A Napster árverését augusztus 27-re írták ki, a Trenwith augusztus 21-ig vár ajánlatokat a potenciális vásárlóktól. A kikiáltási ár 25 millió dollár.

Az aukció során értékesítésre kerül a Napster eszközparkja, márkaneve és az online fájlcserét biztosító, jogilag védett peer to peer (P2P) technológia is. Előzetes hírek szerint a nyár folyamán csődvédelmet kért vállalat tulajdonosa és legnagyobb hitelezője, a német Bertelsmann akár 100 millió dollárt is ajánlana a Napsterért, mely összegbe azonban beleszámít a cég részére korábban kölcsönként folyósított mintegy 85 millió dollár. A Napster hitelezői az árveréstől új befektetők megjelenését várják, ezek megjelenésére előreláthatóan csak akkor kerülhet sor, ha a csődvédelmi biztos a Bertelsmann várható ajánlatából kizárja a 85 milliós kölcsönt.

A Napster 2001 nyarán állította le fájlcsere-szolgáltatását. Azóta számos ígéret és hír látott napvilágot újraindításáról, azonban technikai, és még inkább pénzügyi nehézségek miatt erre nem került sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK