Cobalt LX50: Új szerver a Suntól

A Sun augusztus 14-én mutatta be új, általános célú, belépő szintű hálózati kiszolgálóját, amelynek fő érdekességei közé tartozik, hogy Intel processzorokat tartalmaz, továbbá külön  Linux disztribúciót készített hozzá a gyártó.

Forrás: ORIGOA Sun Microsystems mai budapesti sajtótájékoztatóján mutatta be az új terméket, a Cobalt LX50-es típusjelzésű, általános célra (tűzfal, webszerver, stb.) használható szervert, amelyet kifejezettten költségérzékeny vállalkozásokat kívánja megcélozni. Az új termék a Sun első általános célú, 32 bites x86 processzort tartalmazó, linuxos hálózati kiszolgálója.

Az 1U magas, rackbe szerelhető LX50 szerver egy vagy két darab, 1,4 GHz-es órajelű Intel Pentium III processzort, 36 GB-os SCSI merevlemezeket, és legfeljebb 6 GB SDRAM memóriát tartalmazhat. Az új rendszerhez a szokásos Solaris mellett a Sun egy saját, Sun Linux 5.0 névre keresztelt (Red Hat 7.2-n alapuló) operációs rendszert is kínál, amelyet kifejezetten az LX50-en való futásra optimalizáltak a fejlesztők. Emellett számos szoftver is jár a géphez, ezek között többek között adatbázisszerver, e-mail szerver, DNS szerver és streaming szerver, valamint webes távfelügyeletet lehetővé tevő alkalmazás is megtalálható.

Az LX 50-es szállítása megkezdődött, a termék várhatóan augusztus 26-tól lesz elérhető széles körben. Az egy darab processzort, 512 MB memóriát és 36GB-os SCSI merevlemezt tartalmazó alapmodell ára 872 ezer forint körül lesz.