Elbocsátották állásából az amerikai Princeton egyetem korábban felfüggesztett dékánját, miután a Princetonról tudtával történtek behatolások a konkurens Yale adatbázisába.

A két neves egyetem közötti vitára júliusban azután került sor, amikor a Yale felvételi irodájának munkatársai illetéktelen belépéseket észleltek az egyetem felvételizőinek eredményeit közlő, weben keresztül is elérhető tájékoztatási rendszerben. A Princeton az ügyben érintett, azóra felfüggesztett dékánja, Stephen LeMenager szerint az egyetem felvételi irodája csak a konkurens egyetem, valamint saját tájékoztatási rendszerüknek biztonságosságát akarta íly módon tesztelni.

A Princeton keddi közleménye szerint az egyetem végleg elbocsátotta állásából a történtekért felelős LeMenagert, az esetért felelősséget vállalt közvetlen felettese is, aki a történtek következtében a következő tanév végén bisszavonul posztjáról. A Reuters értesülése szerint a felvételi iroda még legalább kilenc alkalmazottjának kell retorzióval szembesülnie.

A Yale júliusban kérte nyomozás elrendelését az ügyben, a vizsgálat szerint a Princeton számítógépeiról az idei év áprilisában legalább 12 jogosulatlan belépés érkezett.

A Princeton rektora a személyi döntések mellett az egyetem adatkezelési gyakorlatának felülvizsgálatát is elrendelte.