Hackerek lopták el az űrsikló terveit

A NASA cyberbűnözésre szakosodott nyomozói gőzerővel kutatnak a tolvajok után, akik meglovasították a következő generációs, többször felhasználható űrjármű titkos, katonailag is érzékeny terveit.

A következő generációs, szupertitkos űrjármű tervei az űrügynökség információs rendszerének feltörése után kerültek hackerek kezébe. A NASA kezdetben az eset tényét is tagadta, de idővel egyre több részletre derült fény. A dokumentumok - amelyeknek az Egyesült Államokból való kivitelét jogszabályok tiltják, ráadásul az ITAR (International Trafficking in Arms Regulations), azaz a nemzetközi fegyverkereskedelmi szabályzat sem engedélyezi a forgalmukat - állítólag egy Latin-Amerikában élő hacker kezébe kerültek. A helyzetet bonyolítja, hogy a dokumentumok feletti fennhatóság végső soron egy magáncég, a Boeing, a Pratt & Whitney, valamint egy kaliforniai repüléstechnikai cég, az Aerojet konzorciuma kezében van. E cégek a saját hatáskörükben is "versenyérzékenynek" minősítették a dokumentumokat. Védelmi és hírszerzési szakértők azonban rámutattak, hogy az incidens nem pusztán kereskedelmi, hanem politikai és nemzetbiztonsági kockázatokat is hordoz.

Bob Jacobs, a NASA szóvivője megerősítette, hogy a dokumentumok valóban tartalmaztak katonai titkokat, amelyeket egy védett adatbázisban tároltak. Arról azonban semmiféle információja sincs az űrügynökségnek, hogy miként vagy honnan lopták el a terveket, sőt a nyomozó szervek azt sem voltak hajlandók megerősíteni, hogy hackerek jutottak volna hozzá a titkokhoz.

Neten a prezentáció

Ugyanakkor egy RaFa nicknéven ismert hacker egy 15 oldalas prezentációt töltött fel egy weboldalra a dokumentumokból. Közöttük voltak a részletes mérnöki rajzok is. Továbbá a dokumentum tartalmazott mechanikai tervezési információkat a COBRA kódnevű űrjárműmotor tervezési programból, valamint közölte a Boeing TA4 Fejlett Ellenőrzési, Kontroll és Karbantartó Rendszerről (ACCMS) kockázat csökkentési tervét is. Az ACCMS az űrjárművek következő nemzedékének alapvető és nélkülözhetetlen ellenőrzési rendszere.

Nem gyerekjáték

A NASA második generációs újrafelhasználható űrjármű programja (Reusable Launch Vehicle - RLV) része az ügynökség hosszú távú űrhajózási programjának, ami egy sokmilliárd dolláros terv új, biztonságosabb és a jelenlegieknél sokkal hatékonyabb űrtranszporteszköz létrehozására 2005-ig. A védelmi minisztérium kulcsfontosságú partner ezekben az erőfeszítésekben, mert az RLV program a katonai műholdak pályára juttatásában, valamint a katonai célú űrrepülőgép tervezésben kulcsszerepet tölthet be a jövőben.

Pár nappal ezelőtt RaFa közölte a széles közönséggel, hogy nem volt tisztában azzal, hogy ezek az információk mitől olyan "érzékenyek", sőt bevallotta: más, Franciaországban élő hackerekkel is megosztotta azokat. RaFa bemutatott továbbá olyan bizonyítékokat is, amelyek igazolták a NASA White Sands tesztüzeme információs rendszerének másodszori feltörését is. Egy sor felhasználói belépési kódot mutatott be, valamint rámutatott a rendszer egy bizonyos sérülékeny pontjára, ahol a behatolást elkövették.

Kormányzati szervek: bizonytalan biztonság
 
Ez az incidens nem elszigetelt jelenség. A kérdésre, hogy menynyire nehéz vagy egyszerű bejutni a NASA rendszerébe, a Hackah Jak nicknevű hacker, a Hackweiser csoport tagja a következőket válaszolta: "Ki nem hackeli meg a NASA-t?! Bárki, aki összehoz egy scannert, pár perc alatt hozzájut egy belépési kódhoz a kormányzati rendszerekbe. Tény, hogy sok hacker rendszeresen betör a kormányzati rendszerekbe csak azért, mert azt érzik, hogy a kormány túl lusta ahhoz, hogy biztonságot teremtsen. E betörések lehetőséget teremtenek a rendszergazdáknak arra, hogy megtalálják a rendszer sérülékeny pontjait." John Pescatore, a Gartner elemzője szerint a mostani eset csak a jéghegy csúcsa. Szerinte a sok szűk körben elérhető dokumentum adatainak összerakásával nagyon érzékeny információk állíthatók elő. A másik lehetőség, hogy módosítják ezeket a dokumentumokat, és visszahelyezik őket oda, ahol találták. S ennek a pusztító hatását már nem is érdemes mélyebben végiggondolni. Hogy a NASA nyomozói eredménnyel járnak-e, ma még nem tudható, de ha kiderül, hogy az űrügynökségnél ki a felelős a dokumentumok ellopásáért, alighanem maga is megtapasztalhatja a kozmikus repülés élményét. Előbb, semmint az RLV első startjára sor kerülne.

Meixner Zoltán