Jóllakott bennfentesek

Az amerikai távközlési cégek közelmúltban megindult botrány-, illetve csődsorozata szinte mindenkinek kárt okozott. Az elmúlt két év alatt félmillió ember vesztette el munkahelyét, és van, aki jól járt.

Grubman munkáscsalád sarjaként a Wall Street egyik legfontosabb szereplőjévé küzdötte fel magát. Ő segített pénzt szerezni a Qwest, a Global Crossing és a WorldCom cégnek; ajánlgatta részvényeiket a befektetőknek, részt vett a vezetőségi üléseken és szerepet vállalt a vállalati stratégiák kidolgozásában is. Grubman keze azonban sokkal messzebbre ér; nem csak ahhoz a három vállalathoz volt s van köze, amelyik botrányos körülmények között csődöt jelentett az elmúlt hónapokban. A Business Week szerint 1996-tól kezdve - vagyis az iparág deregulációja óta - a Salomon 190 milliárd dollár értékű tőkét szerzett 81 távközlési vállalatnak. Cserében több száz millió dollárt zsebelhetett be a részvényjegyzési díjakból, és további tíz milliókat a távközlési cégek felvásárlásának vagy összeolvadásának lebonyolításához adott tanácsaiért. Grubman éves fizetése 20 millió dollár körül volt.

Az egyéni befektetők valószínűleg azért hittek Grubmannek, mert bíztak abban, hogy elfogulatlan tanácsokat ad kedvenc részvényeiről. Grubman azonban mély érdekkonfliktusba került, sokkal szorosabb kapcsolatot tartott fenn ugyanis az általa képviselt cégekkel, mint egy elemzőnek etikailag megengedhető lett volna.

(A teljes cikk a Computerworld-Számítástechnika augusztus 20-án megjelenő, 34. számában olvasható.)