Orvostovábbképzés már az interneten is

Az orvosok ezentúl az interneten, a Magyar Orvosi Kamara ingyenes távoktatási rendszerében is eleget tehetnek szakmai továbbképzési kötelezettségeiknek.

A Moktáv elnevezésű rendszerrel kapcsolatban Kupcsulik Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke elmondta: sok orvosnak jelent komoly anyagi nehézséget a továbbképzéseken való részvétel.  A kamara három éve tervezett és végre megvalósult távoktatási rendszerében az orvosok - akiknek a MOK-elnök becslése szerint 40-50 százaléka rendelkezik internet hozzáféréssel - ingyen be tudják gyűjteni évi kötelező kredit pontjaik jelentős részét.

A Moktáv távoktatási rendszerbe csak az egyetemek által akkreditált anyagok kerülnek be, így más internetes forrásokkal szemben itt nem áll fenn annak veszélye, hogy ellenőrizetlen információkhoz jutnak az orvosok. Az egyes tananyagok elsajátításához tetszőleges hosszúságú idő áll az orvosok rendelkezésére, és a végén a vizsgát is online, egy teszt megoldásával tehetik le. A  távoktatásban résztvevő orvosok egymással, illetve közvetett módon a tananyagok szerzőivel is kapcsolatot tudnak teremteni e-mailen, illetve a portál fórumain.
  
A portálon keletkezett tudásanyag folyamatosan bekerül egy úgynevezett tudásbázisba is, amelyben különböző szempontok alapján lehet adatokat keresni.  A Moktáv rendszerében - amelyet a MOK honlapján való regisztrációt követően használhatnak az orvosok - jelenleg négy kurzus anyaga található meg, de a kínálatot a tervek szerint hetente egy-két tananyaggal bővítik majd.