Az Intel közelgő 3 GHz-es órajelű Pentium 4-es processzorának megjelenése arra kényszeríti a gyártókat, hogy többféle alaplapot gyártsanak: 3 GHz-nél lassabb, illetve gyorsabb processzorok számára.

Várhatóan szeptember-október tájékán kerül piacra az Intel 3 GHz-es órajelen futó processzora. Bár az új chip minden eddigi Pentium 4-es CPU-nál nagyobb teljesítményt biztosít, használatához újfajta alaplapra lesz szükség - írja a a tajvani Digitimes. Az online újság úgy értesült, az új processzor elődeinél nagyobb fogyasztása miatt inkompatibilis a jelenlegi alaplapokkal.

Ezeknek köszönhetően a gyártóknak újfajta tápegységgel ellátott, némileg módosított alaplapokat kell majd gyártaniuk a 3 GHz-es vagy gyorsabb Pentium 4-esekhez, amely termékenként durván 2 dolláros extra költséget jelent. Ugyanakkor egyes gyártók állítólag azzal kísérleteznek, hogy a jelenlegi technológiák használatával tegyék lehetővé az újfajta chip alkalmazását alaplapjaikban, amelytől a költségek csökkentését remélik.

Az Intel jelenlegi leggyorsabb Pentium 4-es processzora 2,53 GHz-es órajelen üzemel, várakozások szerint a gyártó a jövő hét folyamán jelenti be a chip 2,8 GHz-en működő változatának megjelenését.