Bizonyos első generációs mobiltelefonokat régóta használó emberek 80 százalékkal nagyobb eséllyel vannak kitéve agydaganat kialakulásának, mint azok, akik egyáltalán nem használták ezeket - derül ki egy svéd felmérésből.

A European Journal of Cancer Prevention szaklapban közzétett tanulmány elkészítéséhez 1617 svéd, 1997 és 2000 között agydaganattal kezelt beteg adatait tekintették át. A vizsgálatok során a készítők kiderítették, hogy a 450 MHz-es frekvenciasávban működő NMT (Nordic Mobile Telephone) analóg mobil telekommunikációs rendszerekkel használatos mobiltelefonokat használók 30 százalékkal nagyobb eséllyel vannak kitéve agydaganatok kialakulásának, mint azok, akik egyáltalán nem használták ezeket a típusú mobilokat. Azok az emberek, akik több mint 10 éve használják az NMT kézikészülékeket, a kockázat mértéke eléri a 80 százalékot. Az analóg mobiltelefon-rendszerek a nyolcvanas évek elején kezdték meg működésüket skandináv országokban. Bár jelenleg is üzemelnek még 450 MHz-es mobilhálózatok a világ 40 országában, köztük Magyarországon is, népszerűségük jelentősen csökkent az újabb technológiák, többek között a GSM szabvány elterjedése óta.

A felmérésben lévő információk szerint az analóg mobiltelefonok használói az agydaganatok kialakulását illetően nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint azok, akik hagyományos vezetékes, vagy az újabb digitális (például GSM) mobiltelefonokon beszélnek. Ugyanakkor két nagy mobiltelefongyártó nem ért egyet azzal, hogy az analóg mobiltelefonok károsak lennének az egészségre. A jelenleg kétfajta NMT mobiltelefon-típust is gyártó finn Nokia képviselője  elmondta, hogy mindeddig közel 200 esetben vizsgálták kutatók a vezeték nélküli telefonok emberi testre gyakorolt hatását, és még sosem sikerült bizonyítékot találni arra, hogy a készülékek használata káros lenne az egészségre. Hasonlóan vélekedett a svéd Ericsson szóvivője is. Mikael Westmark elmondta, a European Journal of Cancer Preventionben publikált tanulmány konklúziója legalább három másik rangos tudományos szaklapban közzétett eredménytől tér el. Azok egyikében sem sikerült összefüggést találni a mobiltelefonok használata, illetve a rák kialakulása között.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a NMT rendszerekhez hasonlóan a rádiófrekvenciás sugárzás hosszútávú hatásának vizsgálatát nem lehet elvégezni a GSM és más újabb technológiák esetében, mivel azokat csak legfeljebb 10 éve használják az analóg rendszerek 20 évéhez képest - nyilatkozta a felmérés egyik készítője.