Mobilinternet: zsebbe jönnek a vírusok

A mobiltelefonos internetezés legnagyobb kísérleti területén, Japánban egyre nagyobb gondot okoznak az újfajta maroktelefonokra érkező vírusok.

A mobiltelefonok általánosságban azért vannak még jobban kitéve a vírustámadások veszélyének, mint az asztali számítógépek, mivel felhasználóik között sokkal több a biztonsági megfontolásokra nem figyelő - például idős - felhasználó. A számítógépes biztonsági alkalmazásokat fejlesztő Symantec japán leányvállalatának szakértője a mobiltelefonokat és a kéziszámítógépeket tartja a legveszélyeztetettebbnek vírustámadások szempontjából. Ezek a kártevők letörölhetik a kézi készülékeken lévő adatokat, vagy megbéníthatják az eszközöket működtető programokat is.

Japánban a mobiltelefon-előfizetők 78 százaléka rendelkezik internet-elérésre képes készülékkel, és használja is azokat, így az országnak jó esélye van arra, hogy megtapasztalja az első, mobiltelefon rendszer ellen intézett vírustámadást. A helyi mobilszolgáltatók még nem tettek védelmi intézkedéseket, de mindeddig nem is volt példa komolyabb vírustámadásra. 2001-ben az NTT DoCoMo rendszerében jelent meg egy elektronikus üzenet, amely megnyitásakor egy telefonszámot tárcsázott fel. Ezt viszonylag könnyen sikerült eltávolítani, és azóta nem is érkezett jelzés semmiféle visszaélésrol.

Éppen ezért több nagy, antivírus-alkalmazásokat és biztonsági szoftvereket fejlesztő vállalat már a japán mobilszolgáltatókkal együttműködve dolgozik egy esetleges támadás megelőzésén. A mobiltelefonok védelmét jelenleg az egyszerű használhatóság kárára nyújtott funkciók, például számos billentyű lenyomásával kérhető hitelesítések biztosítják. Az egyensúly megteremtése a biztonság és az egyszerű használhatóság között a jövő feladatai közé tartozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK