AMD: az Intel felé elfogult a tesztprogram

Az AMD szerint az egyik, számítógépek teljesítménymérésére széles körben használatos tesztprogram elfogult az Intel processzorok iránt. Ennek következtében az AMD termékeit tartalmazó konfigurációk mindig alacsonyabb eredményeket érnek el a riválisnál.

Az AMD egy, a sajtó képviselői számára készített prezentációjában azt állítja, hogy a Business Applications Performance Corporation (BAPCo) iparági konzorcium Sysmark nevű tesztprogramjának nemrégiben megjelentetett új verziója elfogult az Intel Pentium 4-es processzorokkal az AMD Athlon XP-inek kárára. A Sysmarkkal processzorok különböző alkalmazásokban - például 3D grafika, irodai szoftverek, webes alkalmazások, stb. - nyújtott teljesítményéről lehet statisztikákat készíteni, így a CPU-k teljesítményét egyszerűen össze lehet hasonlítani.

Az AMD úgy véli a Sysmark 2002-es verziója esetében a tesztalkalmazásokat úgy választották ki, hogy az eredmény az Intel chipjeinek kedvezzen. A gyártó állítása szerint tizennégy olyan tesztfeladatot, amelyben korábban az AMD processzorai eredményt értek el az Intelénél, eltávolítottak a tesztprogram új verziójából. Ennek hatására például a Sysmark 2002-ben az internetes tartalmak szerkesztését mérő tesztben az AMD 20 százalékkal gyengébb teljesítményt nyújtanak, mint az előző verzióban.

Mint ismeretes, az chipgyártó tavaly nyáron hirdette meg True Performance elnevezésű kezdeményezését, amelynek célja az, hogy rávegyék a vásárlókat arra, hogy az órajel-mutatók helyett fordítsanak nagyobb figyelmet a chipek valós teljesítményét tükröző teszteredményeknek. Az AMD érvei szerint saját, 1,8 GHz-en működő Athlon XP processzorának teljesítménye egy 2,2 GHz-es Intel Pentium 4-ével azonos. A Sysmark tesztprogramot készítő nonprofit BAPCo-nak többek között az Intel, a Compaq, a Dell és az IBM mellett az idei év óta immáron az AMD is tagja. A gyártó pontosan azért lépett be a szervezetbe, hogy a többi cég mellett neki is beleszólása lehessen a tesztprogramok kialakításába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK