Damaszkuszban szeptember 2-án online távoktatási rendszerre alapuló egyetem nyitotta meg virtuális kapuit. Az internetes egyetemre a tanév első napján 150 diák jelentkezett.

Az állami irányítású Szíriai Virtuális Egyetem megnyitóján Haszan Risa felsőoktatási miniszter kifejtette, hogy az intézmény célja "a humán erőforrások fejlesztése és a szíriai diákoknak nyújtandó új oktatási lehetőségek megteremtése." Az egyetemen diákjai interneten keresztül szerezhetnek diplomát, ugyanolyan feladatok elvégzésével, mintha egy "normális" egyetemre járnának. A regisztrációk, a befizetések, a tanulások, a többi, szíriai és külföldi diákkal való kapcsolatok egyaránt interneten zajlanak, összeköttetést teremthetnek továbbá 60 nemzetközi, köztük 45 amerikai egyetemmel. Természetesen ugyanígy működik a könyvtár, a könyvesbolt, a diákok pedig így vehetnek részt konzultációkon is.   

Bassár al-Aszad szíriai elnök májusban hagyta jóvá a virtuális egyetem beindítását. Az államfő 2000. júliusi hivatalba lépése óta számos olyan intézkedést hozott, amelyek célja modernizálni Szíria több évtizedes szocialista rendszerét - jegyzi meg az AP.