A Google néhány nappal ezelőtti blokkolása után Kína immáron az AltaVista.com címen elérhető webes keresőhöz sem engedi hozzáférni állampolgárait.

Alig néhány nappal azt követően, hogy a kínai kormányzat meggátolta, hogy az ország 45 millió internetezője hozzáférjen a Google oldalához, egy újabb internetes kereső esett áldozatul a cenzúrának. Szeptember 6. óta immáron az AltaVista.com keresőoldalt sem érhetik el a kínai internetezők.

A kínai Kommunista Párt tavaly november óta nyíltan szabályozza, hogy az ország lakói mely internetes oldalakhoz férhetnek hozzá. A kormányzat tevékenységének mindeddig javarészt internetes híroldalak estek áldozatul, csupán néhány napja került sor először online kereső - a világ legnépszerűbb keresője, a Google - betiltására. A hatóságok sem akkor, sem most nem indokolták azt, hogy miért került sor a blokkolásra.

Az AltaVistán és a Google-ön kívül más keresők - például a Yahoo - továbbra is használhatók Kínából, igaz a Yahoo azon 130 weboldal egyike, amelyek olyan megállapodást írtak alá a kormányzattal, melynek értelmében vállalják, hogy nem tesznek közé oldalaikon olyan információkat, amelyek Kína szerint veszélyeztetnék a nemzetbiztonságot.