Adathálózati fejlesztés az egész országban

A Matáv Rt., a V-com Rt.-PanTel Rt. konzorciuma, a Novacom Rt. és a GTS Magyarország Kft. nyerte el a 26 vidéki és 10 budapesti internet-csomópont nagy sebességű  adathálózati összeköttetésének megvalósítására kiírt, két szakaszból álló tárgyalásos közbeszerzési eljárást.

A Közbeszerzési Értesítőből kiderül, hogy a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda által kiírt, összesen 770 millió forint értékű tender eredménye alapján aláírandó, határozott idejű szerződések 3 évre szólnak.  A nyerteseknek legalább 34 megabit/másodperc sebességű internet elérést kell biztosítani. A 36 adathálózati csomópont közül 18-at, 530 millió forint értékben a Matáv Rt. nyert el. A társaság építheti ki a hálózatot Baján, Békéscsabán, Egerben, Győrben, Gyöngyösön, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron, Kecskeméten, Keszthelyen, Mosonmagyaróváron, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Sárospatakon, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen, Tatabányán, és Zalaegerszegen.
   
A V-com Rt.-PanTel Rt. konzorciuma 12 csomópont megépítését nyerte el, 198 millió forint értékben: Dunaújvárosban, Jászberényben, az MTA Budavári épületében és Kémiai Kutató intézetében, az Országos Levéltárban, Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, Salgótarjánban, a Széchenyi könyvtárban, a Szent István Egyetem Ybl Miklós főiskolai karán, Szolnokon, és a Zrínyi Egyetemen. A Novacom Rt. lehetőséget kapott 32 millió forint értékben 5 adathálózat kiépítéséhez, a Budapesti Gazdasági Főiskolán, az MTA csillagászati kutatóintézetében, a Nemzeti Múzeumban, a Sapientia Főiskolán, valamint a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi karán. A GTS Magyarország Kft. 10 millió forint értékben egy részteljesítést nyert el a Budapesti Műszaki Főiskolán. A tenderre összesen 162 ajánlat érkezett be. A V-com Rt.-PanTel Rt. konzorciuma 59 ajánlatot, a Matáv 55-öt, a GTS 33-at, míg a Novacom 15-öt adott be. A legnagyobb, 59 millió forint egyedi értékű munka a Matávra vár Keszthelyen.