A kormányzati informatikai stratégiát az informatikai minisztérium az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) segítségével készíti el. Az informatikai miniszter szerint informatikai szempontból hazánk a régió országaihoz képest is hátrányosabb helyzetben van.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a szakma együttműködéséről Kovács Kálmán, a tárca vezetője számolt be az  megállapodás csütörtöki aláírását követően. A miniszter elmondta: a jövő év elejétől a kormányzati ciklus végéig érvényes stratégia nagyrészt az IVSZ által már kidolgozott információs stratégiára épülve határozza meg a különböző célkitűzéseket. Kovács Kálmán jelezte, hogy ez a munkaanyag nem tévesztendő össze a várhatóan Neumann János terv néven bevezetett, tíz évre szóló nemzeti informatikai stratégiával, amely ugyancsak a jövő év elején indul.
   
Az ipar legjelentősebb szerveződésének számító IVSZ stratégiájából kiderül, hogy az három alapvető célkitűzésre épül. Ezek közül az első a közszolgáltatások, közigazgatás modernizációja, a második pedig az emberek információhoz való hozzáférésének biztosítása. Harmadikként a magyar munkaerő globális munkaerő megosztásban elfoglalt helyének újrapozícionálása szerepel célként, konkrét feladatokra lebontva.
   
A miniszter a stratégiák szükségességéről szólva utalt arra, hogy Magyarország mind a társadalom, mind pedig az ipar tekintetében elhanyagolt állapotban van informatikai szempontból az EU-hoz és lassan a régióhoz képest is.
   
Kóka János, az IVSZ elnökségi tagja szólt arról, hogy az IHM-IVSZ együttműködés keretében szervezetük részt vállal a Nemzeti Fejlesztési Terv alprogramjai információs társadalomhoz kötődő részeinek észrevételezésében.