Az IDC adatai szerint az idei év eddigi részében a kéziszámítógépek eladásai világszerte csökkentek a tavalyi eredményhez képest. A gyártók közül egyedül a Sony volt képes növekedést elérni.

A piackutató cég legfrissebb felméréséből kiderül, hogy a zsebkomputerek értékesítése világszerte 2002 második negyedévében 9,3 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest. A tanulmány szerint a Sonyt leszámítva minden gyártó kevesebb PDA-t adott el az előbb említett időszakban, mint egy évvel korábban. A szakértők a világgazdaság lassulását jelölték meg az eladásokban mutatkozó visszaesés fő okaként, amit az is jelez, hogy a HP főként vállalatok által vásárolt,  felső árkategóriás Pocket PC-alapú modelleinél a legszembetűnőbb a csökkenés. Az év hátralévő részét illetően sem optimisták az IDC elemzői, akik az utolsó két negyedévre sem jósolnak számottevő éves szintű növekedésre.

32,2 százalékos részesedésével egyelőre továbbra is őrzi piacvezető pozícióját a Palm, amely 846 ezer darab PDA-t adott el a második negyedévben. A második helyet a Compaq-kal nemrég összeállt Hewlett-Packard volt képes megkaparintani. Eme gyártó piaci részesedése 22,2 százalékról 16,5 százalékra esett. Az egybeolvadt cégek 432 ezer darab kéziszámítógépet adtak el 2002 második negyedévében, ami 32,8 százalékkal alacsonyabb annál a mennyiségnél, amelyet a két vállalat egy évvel korábban összesen értékesített.

Jelentős növekedést tudott elérni viszont a Sony, amely egy évvel korábban még csupán 75 ezer zsebgépet értékesített, míg az elmúlt negyedévben már 261 ezer darabot adott el, ezzel megszerezve a teljes PDA-piac 10 százalékát. Negyedik helyre került a Handspring cég, bár ehhez az is hozzájárult, hogy az IDC elemzésébe nem vette bele a cég Treo kommunikátorait. Ez alapján a gyártó 171 ezer darab tenyérgépet adott el az elmúlt negyedévben, piaci részesedése pedig 6,5 százalék.