Az al-Kaida és a CIA együttműködését igazoló dokumentumokat és fotókat ígéri - hamisan - címzettjének egy e-mail féreg. A jórészt működésképtelen kártevő az emberi kíváncsiságot kihasználó terjedési mechanizmus ó példája.

A W32.Chet nevű férget tartalmazó e-mail üzenet egy valójában nem létező main@world.com  címről érkezik, tárgyában pedig az "All people" szöveg szerepel, míg csatolt fájlként egy 11September.exe nevű állományt tartalmaz. A levéltörzsben a szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok és Anglia megkezdte Irak bombázását, valamint azt is megemlíti, hogy Bush elnök együttműködik Oszama Bin Ladennel. Ezeket az információkat a hamis üzenet szerint a csatolt fájl tartalmazza, ahol valójában maga a Windows rendszereket támadó féreg található.

A valószínűleg Oroszországból származó számítógépes vírusban programozási hibák találhatók, ennek köszönhetően számos komputeren nem is tud lefutni, lefagy, ezáltal kárt sem okoz. Az F-Secure cég egyik munkatársa szerint a féreg egy olyan kezdő víruskészítő gyenge próbálkozása, aki a szeptember 11-i megemlékezést kívánta kihasználni. Mindez nem igazán sikerült neki, mivel a Chet féreg gyakorta lefagy. Az Egyesült Államokban történt tragikus eseményekre nem csak ez a vírus épít. A tavalyi terrortámadások után néhány héttel egy békeüzenetnek álcázott e-mail ütötte fel fejét az elektronikus levelezőrendszereken.

Az ehhez a vírushoz hasonló károkozók a "social engineering" elvére, azaz az emberek könnyű manipulálhatóságára építenek. Egy évvel korábban igen gyorsan terjedt az Anna Kurnyikováról elnevezett vírus, azonnal hozzáférhető - és ingyenes - fotókat ígérve az orosz teniszcsillagról. Idén tavasszal bukkant fel egy hasonló, Britney Spears nevével fémjelzett kártevő. Szakemberek szerint azonban a legtöbb esetben hiába a csábító téma, ha nem párosul erőszakos terjedési technológiával.