Hétfő reggelig több mint 6700 darab linuxos hálózati kiszolgálót támadott meg a "Linux Slapper" nevű komputeres féreg.

A korábbi férgekkel ellentétben, melyek csak egyéni gépeket veszélyeztettek, az új féreg az fertőzött gépekből egy nagy peer-to-peer (egyenrangú gépekből álló) számítógéphálózatot alakít ki, mindemellett az adott számítógépről is információkat közvetít illetéktelenek számára. Minden egyes megfertőzött számítógép a hálózat részévé és távirányíthatóvá válik, ezzel pedig akár nagyvállalati hálózatok, vagy hálózati kiszolgálók ellen is sikeres elárasztásos támadadást lehet véghez vinni - nyilatkozta a biztonsági alkalmazásokkal foglalkozó Symantec cég egyik képviselője.

A Linux Slapper féreg az Apache nevű webszervert futtató linuxos hálózati kiszolgálókat veszi célba, ugyanis az Apache egyik moduljában régebben felfedezett biztonsági hibáját használja ki. Egyes értesülések szerint a fertőzött gépekből álló hálózatát használva már végre is hajtottak egy elárasztásos támadást többek között egy nagy internetszolgáltató DNS szervere, illetve egy biztonsági cég hálózati kiszolgálója ellen.

A Symantec adatai szerint múlt hét péntek délután 2000 fertőzött gépet regisztráltak, ezek száma  estére 3500-ra emelkedett, hétfő hajnalra pedig már elérte a 6700-at.