1,4 gigabájt adat is elfér az írható CD-n

A japán Sanyo Electric olyan CD-író meghajtót mutatott be, amely egy új technológia segítségével, hagyományos CD-R korongra a jelenlegi kapacitás kétszeresét, 1,4 gigabájt adatot képes rögzíteni.

A CRD-BPDV2 típusjelzésű meghajtó az új HD-Burn elnevezésű technológiával egy hagyományos 80 perces, azaz 700 MB kapacitású írható CD-re (CD-R) kétszer annyi, 1,4 GB információt zsúfol fel. A gyártó képviselőjének közlése szerint ezzel lehetővé válik az írható DVD-knél jóval olcsóbb CD-R lemezeken akár kétórányi videoanyag tárolása. A meghajtó egyébként legfeljebb 36-szoros sebességgel képes írni, és 80-szoros sebességgel tudja olvasni a CD-ket. Az újraírható CD-ket (CD-RW) várhatóan egy jövőben megjelenő új firmware-verzió révén fogja majd támogatni a Sanyo meghajtója.

A HD-Burn  technológiával felírt lemezeket a gyártó közlése szerint magán a BPDV2-n kívül - az eltérő adatrögzítési mechanizmus miatt - módosított firmware-rel ellátott DVD-lejátszók tudják olvasni, de a Sanyo tervezi a technológia licencelését más meghajtógyártók számára, így azok ezzel kompatibilis termékekkel jelenhetnek meg a piacon. A vállalat a HD-Burn eljárást használó meghajtóinak első mintapéldányai idén szeptember végén fognak megjelenni, a termék tömeggyártása pedig várhatóan jövő év januárjában kezdődhet meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK