Hibrid Pentium 4 noteszgépekbe

Egyes notebookokban új típusú Pentium chip bukkant fel.  Az Intel Pentium 4C jelű processzora valahol az asztali és a mobil számítógépes szegmens között helyezkedik el. 

Az Intel Pentium 4C típusjelzésű processzora igazából sem mobil chipnek, sem pedig asztali gépekben használatos CPU-nak nem tekinthető. Noha a termék nem található meg a chipgyártó árlistáin, elemzők információi szerint a Hewlett-Packard egyes notebookjait ezzel a chippel felszerelve szállítja. A Pentium 4C energiafogyasztása alacsonyabb a hagyományos asztali PC-kbe szánt Pentium 4-es processzorokénál, azonban nem tartalmaz minden funkciót, amelyekkel a hordozható eszközökben használatos - meglehetősen drága - Pentium 4M chipek rendelkeznek (egy 2,2GHz-en üzemelő Pentium 4M több mint 360 dollárral kerül többe hagyományos, asztali PC-be szánt testvérénél).

A 4C chip nem támogatja például az Intel SpeedStop energiakímélő technológiáját, amelyet a mobil Pentium 4-es processzorokban alkalmaznak a hosszabb akkumulátorról történő működtetés biztosítása érdekében. Ugyanakkor a Pentium 4C chip tokozása megegyezik a mobil Penium 4-es processzorokéval, és működéséhez is kevesebb energiát igényel, mint asztali társai. A Pentium 4M processzort támogató alaplapokba helyezhető Pentium 4C 1,4, 1,5 és 1,6 GHz-es órajelű változatban érhető, de az Intel csak külön rendelésre, korlátozott számban szállítja a komputergyártók számára, így csak néhány termékben - például a HP Pavilion ZT1270 és XZ355 noteszgépeiben - láthatják viszont a vásárlók.

Az idei év folyamán több PC-gyártó - többek között a Toshiba és a Gateway - olyan noteszgépeket dobott piacra, amelyekben asztali számítógépekbe szánt Pentium 4-es processzorok találhatók. Bár ezek a notebookok könnyen hordozhatóak és olcsóbbak, mint a mobil processzort tartalmazó modellek, jóval kevesebb ideig képesek akkumulátorról működni, mint az előbb említett típusok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK