Bizonyára sokakban felmerült már, hogy milyen jó is lenne, ha könnyedén rögzíthetnénk hanganyagokat egyetlen program segítségével, szinte bármilyen - akár online - forrásból. Erre nyújt megoldást a Total Recorder.

Napjainkban az internetes műsorszórás elterjedésével igencsak természetes ez az igény, hiszen egy szokványos, éteren át érkező adást a megszokott módon rögzíthetünk kazettára - ám a netes adások esetében ez nem ennyire egyszerű. Persze ráköthetünk magnetofont hangkártyánk hangkimenetére, de ez meg nem egy elegáns módszer. Természetesen van minderre ügyes, szoftveres megoldás. A Total Recorder olyan hangrögzítő és -lejátszó program, amely képes rögzíteni a hangkártya által digitalizált analóg anyagokat vagy a kártya generálta hangokat. Más programok által életre hívott folyamokkal is remekül elboldogul, így RealPlayer, Windows Media Player, QuickTime és a WinAmp által megszólaltatott hanganyaggal is. WAV formátumba is el tudja menteni a rögzített anyagot, vagy külső kódolók használatával akár tömörített formában is, így persze a népszerű MP3-at is használhatjuk. Remek eszköz arra, hogy élő adásokat vegyünk fel, játékprogram zenéjét csenjük el, vagy internetes telefonbeszélgetéseinket rögzítsük (persze nem árt, ha partnerünk is tud a felvételről).

A Total Recorder működési elve egyszerű. Egy virtuális meghajtóprogram végzi a felvételt, amely képes elcsípni a más programok generálta hangot. Telepítve a programot, ez a virtuális meghajtó válik az alapvető eszközzé. Beépül a hangkártya és a hangkeltő program közé, először ő dolgozza fel a kéréseket, és csak ezt követően továbbítja a tényleges hangkártyameghajtónak. Ez nyilvánvalóan erőforrást emészt fel, és lassítja valamelyest a rendszer működését, de jó munkát végeztek a programozók; nem csinál gépünkből leterhelt málhás szamarat. Ezzel együtt, akik háklisak az indokolatlan sebességvesztésre, azok a rendszer hangkeltő eszközökre vonatkozó paneljén állítsák be, hogy általában a rendszer NE a Total Recorder meghajtóján keresztül kezdje a hanggenerálás folyamatát. Ez a panel az Options menüi System Settings  pontja alól gyorsan elérhető.

Külső megjelenését tekintve egyszerű: nem fogható rá a felületre, hogy túldíszített lenne. Sőt, az igazat megvallva semennyire sem az, de nincs is rá szükség. A fejlesztők nyilván a funkcionalitást tartották szem előtt, így a lényeg, hogy remekül vesz fel, játszik le, és nagyon is tisztességesen hangolható. Beállíthatjuk, hogy a belső felvevő algoritmus dolgozzon, vagy a rendszer erőforrásait használja, megadhatunk külső tömörítő kodeket, ezen keresztül képes kezelni külső MP3 algoritmusokat is. Ne felejtsük el átböngészni az Options menü Recording Source and Parameters pontját sem, mert itt határozhatjuk meg, hogy programunk melyik hangkeltő csatornát figyelje, esetleg melyik szoftvert akarjuk megtréfálni és elcsenni annak kimenetét.

A Total Recorder beépített ütemezővel is rendelkezik, amelynek segítségével automatikus felvételeket, vagy lejátszást indíthatunk megadott időpontokban. Ez a funkció nem igényel regisztrálást, de sajnos enélkül csak igen rövid, 40 másodperces felvételeket készíthetünk a program segítségével. Fölösleges túlságosan sokat töprengeni. Akinek tetszik, és szükségét érzi egy ilyen jellegű program beszerzésének, az feltétlenül szurkolja le az árát, nem fog csalódni a képességeiben.