Windows is fut az Xboxon

Linux felhasználásával immáron Windows 2000 operációs rendszert is sikerült futtatnia az Xbox játékkonzolon fanatikus programozók egy csoportjának.

Az idén nyáron életre keltett The Xbox Linux Project   nevű kezdeményezés keretében újabb eredményt értek el a benne részt vevő programozók. Mint arról korábban hírt adtunk, a projekt végső célja a Linux operációs rendszer futtatásának megvalósítása a Microsoft Xbox nevű konzolgépen, annak mindennemű hardveres módosítása nélkül. Mindezt egyelőre még nem sikerült elérni, bár egy, a konzol hardveres védelmét kiiktató ún. modchippel felszerelt konzolon már sikeresen futtattak  SuSE Linuxot.

Fotó: --Nemrégiben újabb eredményt értek el a projekt résztvevői, akik egy Mandrake Linux 9.0 operációs rendszeren, virtuális PC környezetben sikeresen futtattak Windows 2000-et. Michael Steil, az Xbox Linux Project vezetője a Windows futtatása kapcsán elmondta, a csapat azért futtatta a Microsoft operációs rendszert, hogy megbizonyosodjanak afelől: a Linuxot futtató játékkonzol teljesmértékben PC-kompatibilis. Az első mérföldkő, vagyis a SuSE Linux futtatása óta eszközölt fejlesztések nyomán az Xboxon futó operációs rendszer teljesítményében is javulást értek el. Míg korábban a SuSE-n futtatott TuxRacer nevű játék mindössze másodpercenkénti 1 képkockás sebességgel futott a konzolon, addig most, a virtuális környezetben futtatott Windows-on akár MPEG-4 videofájlokat is le lehetett játszani teljes képernyőben - ezt a fejlesztők a honlapjukon közzétett felvétellel  igazolják.

Az Xbox felépítése egyébként nagyban hasonlít egy hagyományos PC-jére, a konzol ugyanis Intel processzort tartalmaz, és merevlemez is megtalálható   benne továbbá hálózati- USB-támogatással is bír, melynek köszönhetően egeret és billentyűzetet is lehet csatlakoztatni hozzá. Steil úgy véli: "Az Xbox 99 százalékban PC-kompatibilis...de némi időbe tellik, amíg megfejtjük a maradék 1 százalékot."

A Microsoft nemrégiben jelentette be, hogy módosításokat eszközölt az Xboxon, így a jelenleg kapható, import- és másolt játékok használatát, valamint saját programok futtatását lehetővé tevő kalózchipek nem működnek az újabban gyártott konzolokkal.