Enyhít a másolásvédelmen a Microsoft

A korábbi tervekkel ellentétben nem csak egy gépen lehet majd megtekinteni a Windows XP Media Center operációs rendszerrel digitálisan rögzített tévéadásokat.

A Microsoft idén nyáron jelentette be multimédiás operációs rendszerét, amely a Windows XP Media Center Edition nevet viseli. Az új verzió a Windows XP némileg kibővített változata lesz, amely egy szórakoztatóelektronikai eszközhöz hasonló egyszerű kezelhetőséggel bír. A Media Centert futtató PC-k távirányító segítségével több méter távolságból, akár a fotelben ülve is vezérelhetők lesznek, a navigációt pedig egy kifejezetten ehhez kidolgozott újfajta kezelőfelület hivatott egyszerűvé tenni. Az operációs rendszer önmagában nem lesz megvásárolható a boltokban, csak a számítógépgyártók multimédiás felhasználásra kiélezett konfigurációin előre telepítve lesz megtalálható.

A Media Centert futtató komputerekbe épített tuner segítségével lehetséges lesz tévéadások megtekintése a PC-n, sőt a merevlemezre is rögzíteni lehet majd a műsorokat, akárcsak egy digitális videó esetében. Az eredeti tervek szerint azonban a digitális úton (tehát minőségveszteség nélkül) rögzített állományokat bár ki lehetett volna írni CD-re vagy DVD-re, lejátszani csak egyetlen számítógépen lehetett volna - amelyiken a felvételt készítették. A szoftveróriás közlése szerint fogyasztói nyomásra változtatták meg ezt az elképzelést, így bár a digitális formátumban tárolt  tévéadások továbbra sem lesznek másolhatók, legalább a műsort tároló adathordozók bármely Windows Media 9-es lejátszóprogrammal ellátott számítógépen lejátszhatóak lesznek. Az év végétől pedig hagyományos asztali DVD-lejátszókkal is kompatibilis lesz a technológia.

KAPCSOLÓDÓ CIKK