Kelet-Európa a zenei kalózok fellegvára

Egy új uniós törvényjavaslat szigorúbb fellépést sürget a jogvédett zenék és filmek illegális másolói, terjesztői ellen. Ugyanakkor egy felmérés szerint Kelet- és Közép-Európában messze a legmagasabb a kalózmásolatok és a hamisított CD-k aránya.

Novemberben kerül az Európai Bizottság elé az a javaslat, mely átalakítaná a zenék illegális másolására, illetve CD-k hamisítására vonatkozó törvénykezés keretrendszerét - írja a Reuters. A szerzői joggal védett zenei anyagok mellett a filmekre is vonatkozó javaslat elfogadása esetén keményebb fellépést, valamint szigorúbb büntetést tenne lehetővé az Európai Unió 15 országában a jogtulajdonosoknak évente több milliárd dolláros kárt okozó "kalózok" ellen. Az új szabályzás a tagországok jogrendszerének különbségeit próbálja csökkenteni, ezen kívül minimalizálni és egységesíteni a kiszabható büntetések mértékét. Uniós források szerint a beterjesztendő javaslat nagy hangsúlyt fektet az egyes országok hatóságainak jelenleg nem teljesen gördülékeny együttműködésének javítására.

Az illegális másolás és a hamisítás elleni határozottabb fellépésre azután kerül sor, hogy több iparági és független felmérés a CD-eladások csökkenéséről számolt be, a jelentések írói az értékesített hanghordozók számának csökkenéséért leginkább a CD-ken és az interneten is terjedő kalózzenéket teszik felelőssé. A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) adatai szerint a jelenleg forgalomban lévő CD-k közel 50 százaléka illegális példány, az uniós országok közül a kalózkodás által leginkább érintett területek Görögország, Olaszország és Spanyolország. Az IFPI felmérése arra is rámutat, hogy a legproblémásabb régiónak az egykori szocialista tömb országai tekinthetők, ezen túl Csehország, Lengyelország és a balti államok egyfajta folyosó szerepét töltik be, melyen keresztül az oroszországi és ukrán "CD-gyárakból" nagy számú hamisított áru áramlik az uniós országokba.