Több kézi számítógép fogyott

2002 harmadik negyedévében több kézi számítógépet értékesítettek, mint tavaly ilyenkor, s a Palm továbbra is őrzi piacvezető pozícióját - derül ki a Dataquest felméréséből.

A Dataquest adatai szerint 2002 harmadik negyedévében világszerte összesen 2,64 millió darab kézi számítógépet értékesítettek a gyártók, míg egy évvel korábban  2,62 millió darab tenyérgép kelt el. A Palm cég 2001 harmadik negyedévében a világpiac 28,8 százalékát tudhatta magáénak, azonban az idei év harmadik negyedévére részesedését 30,6 százalékra tudta feltornászni. Bár a vállalat részesedése már nem olyan jelentős, mint valaha, még mindig több mint kétszer annyi zsebkomputert értékesített, mint a második helyen álló Hewlett-Packard, amely részesedését 12,1-ről 14,4 százalékosra bővítette ki.

A HP nyomában a Sony lohol, amely az eladások 13 százalékát tudta megkaparintani, míg egy évvel korábban csupán 3,5 százalékot volt képes elérni. Ez a Dataquest elemzői szerint annak köszönhető, hogy a vállalat szinte minden hónapban bemutatott egy új PDA-t. Az amerikai kéziszámítógép-piacon 2002 harmadik negyedévében összesen 1,28 millió darab PDA került eladásra, s az eladott gépek 39,4 százalékát a Palm gyártotta. A piac nagy vesztese a Handspring, amelynek tavalyi 22,5 százalékos részesedése az idei év harmadik negyedévére 6,2 százalékra esett vissza. A Microsoft tenyérgépes operációs rendszere a Dataquest adatai szerint az idén eladott kézi számítógépek több mint 30 százalékán fut, ám folyamatosan növekedik piaci jelenléte. Bár a Palm, Handspring és Sony PDA-kon futó Palm OS továbbra is domináns operációs rendszer, az elemzők arra számítanak, hogy az olcsóbb Pocket PC-alapú eszközök év végi megjelenését követően a két operációs rendszer aránya valamelyest kiegyenlítődik majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK