Egyelőre a modemes internet áll az élen

A hazai gyakori internetezők kétharmada otthonából éri el a világhálót, legtöbben dial-up kapcsolaton keresztül - többek között ez derül ki a Netsurvey Internetkutató Intézet legújabb felméréséből.

A Netsurvey Internetkutató Intézet 2200 fős mintán alapuló, "iBasic 2002" című felmérése szerint a világhálóra legalább heti kétszer csatlakozó gyakori felhasználók 41 százaléka modemről internetezik. Kábeltévés eléréssel 22 százalék, ADSL-lel 18 százalék bír, ISDN-kapcsolaton keresztül pedig a felhasználók 12 százaléka éri el az internetet. 10 százalék alatti azon felhasználók aránya, akik bérelt vonalon, vagy mobiltelefonjukon keresztül csatlakoznak a világhálóra.

A megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy a gyakori használók legnagyobb része egy-két éve fizetett elő az internetre, nagyjából egyforma azok aránya, akik a legutóbbi 12 hónapban belül, illetve három-négy éve. Öt éve vagy régebben minden kilencedik otthoni gyakori felhasználó rendelkezik neteléréssel. A megkérdezett felhasználók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy valamilyen ingyenes hozzáférést szokott igénybe venni.

Korlátlan eléréssel rendelkezik a felhasználók háromnegyede, meghatározott óraszámú netezést biztosító hozzáférést minden ötödik válaszadó használ, míg az előre fizetett megoldást csak 6 százalék választja.  Az internetezés költségeit a válaszadók 52 százaléka túl magasnak tartja a szolgáltatások színvonalához képest. Rendben lévőnek tartja az ár/érték arányt 42 százalékuk, míg a többiek magasabb költséget is vállalnának jobb szolgáltatásért cserébe. Az otthoni - vagy annak hiányában a leggyakrabban használt -  gépet a válaszadók közel kétharmada három éven belül vette. A gyakori internetezők 56 százaléka egy számítógépről éri el a világhálót, közel minden harmadik kettőről. Minden hatodik gyakori használó háromnál több olyan számítógéphez fér hozzá, ahonnan internetezhet - derül ki a Netsurvey felméréséből.