Spambiztos lesz az új Outlook

A Microsoft Outlook levelezőprogramjának fejlesztés alatt álló új változata az eddiginél óvatosabban kezeli majd a HTML-alapú e-maileket.

Újfajta biztonsági szolgáltatásokat kínál majd a jövő év közepe tájékán megjelenő Microsoft Office-csomag részét képező, jelenleg Outlook 11 kódnevet viselő levelezőprogram. Simon Marks, a szoftveróriás Office XP termékmenedzserének közlése szerint az Outlook 11 a biztonság növelése érdekében HTML (Hypertext Markup Language) formátumú levelek esetében villámnézet (preview) módban nem fog külső szerverekről adatokat - például képeket vagy egyéb állományokat - letölteni. Marks beismerte, hogy a külső tartalmak blokkolása tulajdonképpen egy visszalépés az e-mail kliens történetében - hiszen a HTML-alapú levelek küldése és fogadása valaha extra funkciónak számított.

Ugyanakkor ezzel a lépéssel fel lehet venni a harcot az interneten egyre nagyobb problémát okozó kéretlen reklámlevelekkel (spam) szemben. Ezeket a gyakran véletlenszerűen generált e-mail címekre küldött reklámokat ugyanis küldőik sok esetben úgy készítik el, hogy megnyitásukkor automatikusan töltsenek le bizonyos állományokat egy webszerverről, ezáltal visszaigazolást kaphatnak a valóban létező címekről. A jelenlegi Outlookok esetében elegendő rámenni a beérkezett e-mailre, s az előbb említett "visszaigazoló" állomány máris letöltődik. Miután a spammerek így megbizonyosodhatnak egy cím létezéséről, az adott e-mailre még több kéretlen reklám érkezhet. Természetesen a külső tartalmakat blokkoló Outlook 11 funkció kikapcsolható lesz, illetve beállítható lesz az is, hogy a felhasználó által megbízhatónak tartott helyekről a program engedélyezze a HTML-tartalmak megjelenítését.

A Microsoft elsőként az Outlook 2002 levelezőkliensben vezetett be a HTML-lel kapcsolatos szigorításokat. Ez a verzió ugyanis alapból blokkolja az ún. cookie állományokat, amelyek kisméretű szöveges állományok, s többek között a felhasználóhoz kapcsolódó információk tárolására használatosak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK