A földön kívüli intelligencia jeleit kutató világméretű SETI projekt némely résztvevői hamis adatokat generálnak a világméretű munkaverseny megnyerése érdekében - állítják a rendszer felhasználói. A vezetés a csalók eltávolítását ígéri.

A SETI@Home projektben résztvevő felhasználók az internet segítségével otthoni számítógépük teljesítményét adhatják hozzá az amerikai központú SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) programhoz, gépükkel hozzájárulva az elmúlt években begyűjtött hatalmas mennyiségű rádiócsillagászati adat feldolgozásához. A részvételhez mindössze egy kliensprogram telepítésére, valamint internetkapcsolatra van szükség, a rendszer kiosztja a számítási feladatokat, majd fogadja a feldolgozott információt.

Seti@Home
A rendszerbe eddig mintegy 4 millióan regisztrálták magukat, a feldolgozott adatok 90 százalékát azonban a legaktívabb 4000 felhasználó produkálja.Seti@Home

A rendszerben résztvevő felhasználók egy része nemrég felhívással fordult a SETI@Home vezetőihez, rávilágítva, hogy számos felhasználó mesterségesen generált adatokat küld vissza a projekt szervereire. A petíció aláírói szerint sokan így próbálnak előnyösebb pozícióra szert tenni az elvégzett munka mennyiségét mérő versenyen. A projekt egy veteránja, Max Nealon korábban többször felhívta a SETI@Home vezetésének figyelmét a problémára, majd a sajtóhoz fordult. Nealon leginkább a SETI@Netherlands nevű csoportot gyanúsítja az adatok manipulálásával. Becslése szerint egy 1 GHz-es számítógép egy munkaegységet 6 óra alatt képes elvégezni. A holland csoport némely tagjai napi 5000 egységet postáznak, ami meglehetősen valószínűtlen nagyságú adathalmaz - állítja Nealon

A SETI@Home igazgatója a feltételezéséket kommentálva elmondta, hogy a rendszer adminisztrátorai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyanúsan sok adatot visszaküldő felhasználók közül kiszűrjék az esetleges csalókat. A csalás bebizonyosodása esetén az elkövetőt törlik a SETI rendszeréből.