A magyar Vodafone november 6-án bejelentette, hogy harmadik generációs (3G) roaming megállapodást kötött az anyacég többségi tulajdonában lévő japán J-Phone-nal.

A megállapodás révén a magyarországi Vodafone-leányvállalat (V.R.A.M. Rt.) Japánba utazó, havidíjas előfizetéssel rendelkező ügyfelei itthon vásárolt és használt SIM-kártyájukat használhatják egy ott bérelt harmadik generációs mobiltelefonban (az eltérő rendszer miatt saját GSM-telefonjaikat nem tudják használni a szigetországban). E révén a japánbeli tartózkodásuk alatt is saját telefonszámaikon lesznek elérhetők, továbbá SMS-ek küldésére és fogadására is lehetőségük van - azonban a helyi 3G szolgáltatásokat egyelőre nem tudják használni. A szolgáltató feltöltőkártyás ügyfelei számára Japánban a hívásfogadás, valamint a szöveges üzenetek küldése és fogadása elérhető. A 3G roaming jelenleg csak Tokió területén vehető igénybe.

Emellett a hazánkba érkező J-Phone ügyfelek is használhatják a szigetországban vásárolt 3G SIM-kártyájukat, és telefonálhatnak a magyar Vodafone hálózatán is egy GSM-szabványt támogató kézikészülékkel. A Vodafone mai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a cég 2002 január óta intelligens SIM-kártyával árusítja termékeit, amely külföldi használat során automatikusan átáll a helyi Vodafone-hálózatra. A társaság GPRS adatátviteli szolgáltatását a havidíjas ügyfelek jelenleg napidíj ellenében 14 országban használhatják, de a lefedettség az év végére a tervek szerint 17 országra bővül majd. November 15-től GPRS-alapú WAP szolgáltatás is elérhető lesz a roamingoló ügyfelek számára, amelynek napidíja kedvezőbb lesz a teljeskörű GPRS-roamingénál. A Vodafone közlése szerint az idén nyáron a feltöltőkártyás ügyfelek számára bevezetett roaming szolgáltatást 75 ezren vették igénybe, s a külföldön tartózkodó ügyfelek 25 százaléka töltötte fel egyenlegét a Vodafone Group valamelyik külföldi leányvállalata által árusított feltöltőkártyával.