A szoftverek szerzői jogi védelmével foglalkozó BSA-val nemrég vitába keveredett KJK-Kerszöv kiadó bírálja a szervezet szoftverlegalizációs programját. A kiadó más módszereket tart célszerűnek az illegális szoftverhasználat visszaszorítására.

A BSA fővárosi tűzszünet kampányának végeztével a CompLex CD Jogtár kiadója, a KJK-Kerszöv igyekszik alternatív megoldással bemutatni, hogyan lehet valódi segítséget nyújtani azoknak, akik már hozzászoktak a jó, de drágának minősíthető termékekhez. A jogi kiadó illetékes vezetői és jogász szakemberei több ízben is hangoztatták, elítélik az informatika kriminalizálását, sok esetben egyébként sem könnyű helyzetben lévő vállalkozók börtönnel való fenyegetését. Magyarország informatikai felzárkóztatására nem ez a megoldás - állítják.

A KJK-Kerszöv ezzel a BSA szoftverlegalizációs programját bírálja. A BSA Magyarországon régiónként hirdeti meg úgynevezett Tűzszünet programját, mely során az egy hónapos türelmi időszak alatt lehetőséget biztosít a vállalkozóknak szoftvereik jogi helyzetének tisztázására, majd ezután határozottan fellép az illegális programok használói ellen.  A program része a markáns reklámkampány, ahol többek közt óriásplakátokon bilinccsel kecsegtetik a nem jogtiszta szoftverek tulajdonosait. Sebők Erzsébet, a BSA főtitkára szerint amikor a BSA úgynevezett negatív kampányt folytat, például a bilincsmotívum felhasználásával, akkor sokkal jobb eredményeket ér el, mint amikor csak oktatáson és tájékoztatáson keresztül felhívja a figyelmet az illegális szoftverhasználat esetleges hátrányaira.

Nemrégiben magát a BSA-t vádolta illegális szoftverhasználattal a KJK-Kerszöv, ugyanis a szervezet honlapján illegálisan használták a kiadó CompLex CD Jogtár című jogvédett törvényértelmezését. A kiadó végül - miután a jogsértőnek talált anyagok lekerültek a BSA internetes oldaláról - nem indított jogi eljárást. A BSA főtitkárának későbbi nyilatkozata szerint a kérdéses anyagok "véletlenül" kerültek ki az internetre.

A KJK-Kerszöv szerint a BSA eszközeitől merőben eltérő metódusok, így pozitív hangvételű kampányok is hatékonyak lehetnek az illegális szoftverhasználat elleni küzdelemben. Példaként a kiadó felajánlja, hogy az illegálisan másolt vagy használt CompLex CD Jogtárakat az eredeti díj töredékéért jogtisztára cseréli, valamint licencszerződést, azaz igazolást ad a jogszerű felhasználásról. Mivel a CD anyaga veszélyes hulladéknak számít, környezetvédelmi szempontból is fontos a lejárt, vagy másolt CD-ket szakszerűen begyűjteni és megsemmisíteni, ahogy erre a kiadónál korábban már volt is példa - egy évvel ezelőtt mintegy 40 ezer régi Jogtár CD-t gyűjtöttek be.

A kiadó általános tapasztalata szerint azok az állami- és közintézmények, valamint magánvállalkozások, amelyek a CompLex CD Jogtár joganyagait, jogmagyarázatait kiteszik saját honlapjukra, nemcsak szerzői jogsértést követnek el, a nagyobb baj az, hogy nem gondoskodnak a jogszabályi változások átvezetéséről, tehát a neten lévő anyagaik félrevezetők, hatálytalanok. Mivel a pontatlan vagy elavult jogszabályok alapján végzett munka szükségszerűen hibákkal jár, ezért a KJK-Kerszöv vállalja, hogy saját maga gondoskodik - díjmentesen - az intézmények által ésszerű mértékben igényelt joganyagok interneten történő megjelentetéséről, és cserébe csupán a folyamatos, napi karbantartásért kérnek arányos hozzájárulást.

A kiadó az esélyegyenlőség érdekében ingyen hozzáférést biztosít a rendszerváltás óta megjelent valamennyi törvény és országgyűlési határozat eredeti szövegéhez: az UHU-Linuxnak ezt a szövegállományt és a működtető szoftvert szabad felhasználásra átadta.