A Google internetes keresőoldal - a világhálón terjedő rasszizmus elleni védekezésül  törölte adatbázisából több mint száz, túlnyomórészt neonáci weblap címét.

Az intézkedés alapjául szolgáló jelentést a Harvard egyetemen készítették: a jogi kar hallgatói egy automatikus tesztprogramot futtattak végig a Google 2,5 milliárd weblapot tartalmazó adatbázisán, melynek eredményeként 113, főleg rasszista oldalt találtak, melyek tartalma sértheti a német és francia törvényeket. Németországban, ahol törvény tiltja a Holocaust-tagadó és gyűlöletkeltésre alkalmas anyagok publikációját, már korábban elrendelték a szolgáltatók számára, hogy tegyenek hozzáférhetetlenné egyes rasszista hangvételű amerikai weboldalakat. Franciaországban, ahol a törvények hasonlóak, néhány évvel ezelőtt egyetemisták egy csoportja perbe fogta az amerikai Yahoo portált, mivel annak aukciós oldalán számos, a Harmadik Birodalmat éltető könyv - köztük Hitler Mein Kampf című műve - talált vevőre. A diákok  később a pert elvesztették, a Yahoo-t pedig az amerikai alkotmány szólásszabadságról szóló cikkelyére hivatkozva felmentették.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban válik nemzetközi politikai és szerzői jogi viták témájává a Google. Az elmúlt 3 hónap alatt, 16 különböző, jogi jellegű kifogás érkezett a Google üzemeltetőjéhez.

Arról, hogy pontosan mely oldalakat törölték és milyen kritériumok alapján, az üzemeltető nem nyilatkozik. Az amerikai Cnet hírportál kérdésére a cég illetékese a következőket válaszolta: "Minden egyes bejelentést külön-külön megvizsgálunk - így történt ez a Harvard jelentése esetében is - és amennyiben indokoltnak véljük, megtesszük a szükséges lépéseket. Csak konkrét panaszok alapján intézkedünk, hogy elkerüljük az esetleges jogi összetűzéseket, mi magunk azonban nem keressük a vitatható tartalmú anyagokat". Vannak, akik kifogásolják a Google eljárását, szerintük, ha a linket nem is biztosít a találatokhoz a kereső, de legalább a kérdéses site-ok listáját megadhatnák.

Kárpáti András, az [origo] Vizsla keresőszolgáltatásának munkatársa elmondta, hogy különböző kódok megadásával fel tudják kutatni az egyes rasszista, ill. antiszemita honlapokat, amiket aztán törölnek, bár szerinte ez az intézkedés a legtöbb esetben hatástalan, mivel általában ezeket az oldalakat átteszik más szerverre. Ha valamelyik honlap tartalma például neonáci, akkor automatikusan visszautasítják szerkesztői regisztrácójának kérelmezését - nyilatkozta Kárpáti.

Roma Sajtóközpont