Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint a rendőrség figyelemmel kíséri a főbb hazai internetes csevegőszolgáltatásokon zajló párbeszédeket. Az internetrendőrség feladatköre csak a megfigyelésre terjed ki.

Dormán Tivadar, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ezredese az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságával a testület csütörtöki ülésén közölte: az ORFK-n belül működő internetrendőrség munkatársai önmagukat nem felfedve kutatnak bűncselekményekre utaló információk után az internetes csevegőszolgáltatást biztosító honlapokon. Az elektronikus levelekbe a rendőrség természetesen nem tekinthet bele, ugyanis azok tartalma titkos - emelte ki az ezredes. Dormán kifejtette, hogy a chatszobák megfigyelését végző rendőrök főleg a közbiztonság szempontjából veszélyes rendezvényekkel kapcsolatos információkat gyűjtik, és betörési kísérletek lefülelésére koncentrálnak. Az ezredes példaként a labdarúgó mérkőzéseket követő összetűzéseket említette, amelyekről a hatóságok az internet révén pontos értesüléseket szerezhetnek.

Dormán Tivadar megjegyezte, hogy az internetrendőrség figyelmének középpontjában áll a pedofil weboldalakat üzemeltetők felderítése is, ám ezekre az elkövetőkre nem feltétlenül a csevegő oldalakon találnak rá. Az ORFK internetre specializálódott részlegén jelenleg négy főt foglalkoztatnak, a csoport munkája csupán észlelésre és adattovábbításra korlátozódik, a nyomozati tevékenységet pedig az illetékes szervek végzik.

A informatikai és távközlési bizottság a beszámolón kívül megvitatta azt az országgyűlési határozatot, amely a tavaly novemberben elfogadott, számítástechnikai bűncselekményekrol szóló egyezmény megerősítésére irányul, s az előterjesztést egyhangúan általános vitára alkalmasnak találta. Az ülésen a bizottság tájékoztatót hallgatott meg a Nemzeti Audiovizuális Archívumról (NAVA) szóló törvénytervezetről is. A kormánypárti és ellenzéki képviselők egyetértettek abban, hogy a televíziók, rádiók által rögzített audiovizuális örökség megőrzése, digitalizálása és nyilvánosság elé tárása kiemelt fontosságú. Tószegi Zsuzsanna, a NAVA projektvezetője elmondta: a jelenleg tárcaegyeztetés alatt álló digitális archívum létrehozására legalább 3-7 milliárd forintra van szükség attól függően, hogy mire terjed ki a "nemzet digitális emlékezete". A munka méreteinek érzékeltetésére megjegyezte, hogy csak a Magyar Televíziónál 140 ezer órányi archívum gyűlt eddig össze. A digitális archívum fenntartására egyébként mintegy évi 3 milliárd forintot kell fordítani majd.