November végére teljesen kiépül a 153 bíróságot és partnerintézményt, valamint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalát összekötő számítógépes hálózat.

Az Európai Bizottság magyarországi delegációja és az OIT képviselői november 7-i, zalaegerszegi szemléjüket követő sajtótájékoztatón elismerően nyilatkoztak a Zala megyei és városi bíróságokon lezajlott informatikai fejlesztésekről. A rendezvényen elhangzott, a 8,25 millió euró összköltségű, ezen belül 3,5 millió eurós PHARE-támogatású Justicia.net projekt eredményeként nemcsak a perirat- és okmányanyagok kezelési ideje, valamint a bírói eljárások rövidülnek le, hanem felgyorsul a bíróságok és partnereik közötti információs és munkakapcsolat is.

Ezen kívül megnyílik a lehetőség az európai igazságügyi információs rendszerekbe történő bekapcsolódáshoz, valamint a bírák távoktatásának és önképzésének hatékony támogatásához. Erményi Lajos, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára elmondta, az alkalmazás-fejlesztéssel 1,5-2 év múlva lehetőség lesz az elektronikus aktaátvételre is, a későbbiekben pedig - a megfelelő jogszabálymódosítás és beruházás révén - a zárt láncú számítógépes tanúmeghallgatásra is.