Ízelítő a 2003-as Nokia modellekből

A finn mobiltelefon-gyártó  Magyarországon is bemutatta jövő év elején piacra kerülő, zömében színes kijelzős mobiltelefonjait s néhány vadonatúj kiegészítőt.

Forrás: ORIGO2003 első negyedévében kerül majd forgalomba a gyártó 7250-es típusjelzésű új divattelefonja, amelynek extrái közé tartozik a 4096 színű, 128x128 pixeles felbontású kijelzőn mellett a beépített digitális fényképezőgép is. E modellel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy normális kézikészülék-mérete van (105x44x19 mm), akár zsebre is lehet rakni - szemben a gyártó első kamerás mobiltelefonjával, a kissé méretes 7650-essel. A háromsávos Nokia 7250-es készülék természetesen támogatja a multimédiás üzenetküldést (MMS), a GPRS csomagkapcsolt adatátvitelt, képes Java programok fogadására és futtatására, és WAP böngésző is helyet kapott benne, a beérkező hívásokat  többszólamú dallamokkal képes jelezni, előlapja pedig cserélhető. Nem mellékes továbbá, hogy a telefonban egy FM rádió is helyet kapott, amelyet sztereó head-set, avagy a cikkünkben később bemutatásra kerülő hangszóró-kiegészítő segítségével lehet hallgatni. Az készülék tömege 92 gramm, beszélgetési ideje maximum 5 óra, készenléti ideje mintegy 300 óra.

Egy korábbi modellekben még sehol nem alkalmazott megoldást alkalmaz a gyártó a kétsávos, 6800-s típusjelzésű készülékben a szövegbevitel Forrás: ORIGOmegkönnyítésére. Az első ránézésre  hagyományos mobiltelefonnak látszó készülék numerikus billentyűzete ugyanis kihajtható, s így válik elérhetővé a kijelző két oldalán elhelyezkedő, az ábécé betűit tartalmazó billentyűzet (s ekkor a kép is automatikusan elfordul 90 fokkal). Ebbe a készülékbe nincs beépítve digitális kamera, azonban MMS üzenetek küldésére és fogadására ettől függetlenül képes (fényképezni pedig a cikkünkben később ismertetett kiegészítő segítségével tud). A Nokia 6800 a 7250-eshez hasonlóan rendelkezik integrált FM rádióval, és ezen a készüléken is futtathatók Java-alkalmazások. A teljes billentyűzetet tartalmazó modell is támogatja a GPRS-t, s a fejlett beviteli módott kihasználandó egy e-mail kliens is helyet kapott benne. A  Nokia 6800 a jövő év első negyedévében kerül majd piacra, tömege 122g, beszélgetési ideje 3-7 óráig terjed, akkumulátora 7-15 napos készenléti időt biztosít.

Forrás: ORIGOA népszerű 6000-es termékcsalád legújabb színes kijelzővel felszerelt, új tagja lesz az idén év végén debütáló 6100-as modell. A visszafogott külsővel rendelkező mobil  háromsávos, tehát GSM 900/1800/1900 hálózatokon működőképes, s egyben a gyártó eddigi legkisebb kézikészüléke.

A Nokia 6100-as is támogatja az MMS és GPRS szabványokat, valamint képes Java programokat futtatni. A mobiltelefon tömege 76 gramm, maximum 6 óra beszélgetési időt tud biztosítani, készenléti ideje pedig eléri a 320 órát.

Forrás: ORIGOAz aktív életformát folytató embereknek szánja a gyártó a strapabíró borítással ellátott 5100-es modellt, amely a szintén víz- és cseppálló 5210-es készülék utódja. Újdonság, hogy ez a mobil már háromsávos - tehát akár az USA-ban is használható -, színes kijelzője van, beépített FM rádióval is rendelkezik, támogatja a GPRS adatátvitelt, továbbá az MMS szabványt is. Csengőhangjai többszólamúak, előlapja cserélhető, s helyet kapott benne automatikus hangerőszabályzó, zajszintmérő és hőmérő funkció is, s a készülék tetejébe a gyártó beépített egy zseblámpát is. A  jövő év első negyedévében megjelenő Nokia 5100 tömege 104 g, beszélgetésre maximum 2-5 órát biztosít, készenléti ideje pedig 150-300 óráig terjed.

Forrás: ORIGOA 8910i készülék a titán-ötvözetből készült borításáról, és markáns megjelenéséről ismert, felsőkategóriás 8910-es modell utódja. Az "i" változat immáron színes kijelzővel rendelkezik, támogatja az MMS-t, a GPRS-t, illetve a Bluetooth rövidtávú vezeték nélküli adatátviteli technológiát, továbbá Java alkalmazásokat is képes futtatni. A Nokia 8910i tömege 112 gramm, a készülék 4 óra 30 perc beszélgetési időt biztosít, készenléti ideje pedig eléri a 300 órát. A telefon mattfekete színű titánburkolattal lesz kapható a jövő év első negyedévétől. Az eddig ismertetett telefonokon egyébként már a gyártó új, Pop-Port elnevezésű illesztője található meg, amely a korábbi típusokon használatos portnál szélesebb használhatóságot, többek között gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé.

Forrás: ORIGOFormáját tekintve a hajdanában nagy népszerűségnek örvendett 2110-es típusjelzésű mobiltelefonra emlékeztet a jövő év első negyedévének végén piacra kerülő 2100-as készülék. Ez  egy alapfunkciókat kínáló telefon - monokróm kijelzője van, és nem támogatja az MMS-t sem.

Ugyanakkor a kétsávos készülék nagyméretű telefonszám-memóriával bír, előlapja cserélhető, tömege pedig mindössze 85 g.  Normál lítium-ion akkumulátorral maximum 2 - 3 óra 20 perc beszélgetési időt, és legfeljebb 50 - 150 óra készenléti időt biztosít a Nokia 2100, amelynek ára tudásához igazodva várhatóan alacsony lesz.

Kiegészítők: fényképezőgép, biztonsági kamera, hifi-dokkoló

Forrás: ORIGOA Camera Headsetet a Pop-Port csatlakozóval ellátott Nokia mobiltelefonokhoz lehet majd csatlakoztatni. A termék egy headset és egy digitális kamera ötvözete, melynek segítségével a felhasználók digitális fényképeket készíthetnek, majd azokat multimédiás üzenetben  elküldhetik, vagy a telefon memóriájában tárolhatják el. A fényképező-fülhallgató 2002 decemberétől lesz megvásárolható.

Forrás: ORIGOMeglehetősen újszerű mobil-termék az Observation Camera névre hallgató új készülék. Ez tulajdonképpen egy kétsávos mobiltelefont tartalmazó biztonsági kamera, amelynek használatához külön mobil-előfizetésre, és SIM kártyára is szükség van. A 200 g tömegű, akár falra is szerelhető kamera mozgásérzékelővel rendelkezik, így a lakásban elhelyezve MMS-ben vagy e-mail üzenetben azonnal képet küld tulajdonosának az ott zajló dolgokról. A kamerával legfeljebb 640x480 (VGA) felbontású fotókat lehet készíteni, és SMS üzeneten keresztül távolból aktiválni lehet a fényképezést.

A Pop-Port csatlakozóval rendelkező Nokia-mobilokhoz szánja a gyártó a Music Stand kiegészítőt, amely tulajdonképpen egy akkumulátortöltő dokkoló két hangszóróval, FM antennával és mikrofonnal felszerelve. A termék lehetővé teszi az FM-rádiót tartalmazó mobilok teljes értékű rádióként történő használatát, valamint kihangosítóként is funkcionál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK