Vietnam: Börtön internetes "felforgatásért"

Vietnamban négy év nörtönbüntetésre ítéltek egy jogászt. Az ítélet szerint a fiatal ellenzéki "reakciós" irodalmat terjesztett és a kommunista kormány elleni felforgató tevékenységet végzett az interneten.

Az interneten megjelentetett kormányellenes bírálataiért  négy évi börtönbüntetésre ítélték pénteken Hanoiban Le Chi Kang vietnami ellenzéki jogászt - közölte az illetékes hanoi bíróság. A mindössze egy napig tartó tárgyalást követően meghozott ítélet indoklása szerint a 32 éves jogászt "a Vietnami Szocialista Köztársaság elleni propaganda tevékenység" vádjával ítélték el. A tárgyalás igen szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott, a tárgyalóterembe a fiatal ellenzéki szülein kívül senkit sem engedtek be.
        
Le Chi Kang februári őrizetbe vétele ellen élesen tiltakoztak a nemzetközi emberi jogi szervezetek, hangoztatva, hogy a letartóztatás nyilvánvalóan egy kampány része, amellyel a vietnami hatóságok megpróbálják megakadályozni az ellenzékieket gondolataik internetes  terjesztésében.
   
Az ellenzéki fiatalembert február 21-én egy internetkávézóban vették őrizetbe a hatóságok "reakciós és felforgató irodalom" terjesztésére hivatkozva. Kang az elmúlt időszakban más ellenzékieket méltató, illetve a hanoi kormányt bíráló írásokat jelentetett meg az interneten, elmarasztalva egyebek között  Vietnam Kínával szembeni magatartását, amely ellenzéki vélemények szerint túlságosan sok engedményt tesz a "kínai imperializmusnak". Őrizetbe vételére úgy került sor, hogy Vietnam  legnagyobb internetszolgáltató cége jelentette fel őt, azt állítva, hogy "külföldi reakciósok erőkkel" tart kapcsolatot a világhálón. A vele szembeni szigorú fellépés előre vetíti, hogy a másik kettő - ugyancsak letartóztatásban lévő, s jelenleg tárgyalásra váró - ellenzéki értelmiségivel, Pham Son Hong orvossal, illetve Nguyen Vu Binh, újságíróval is hasonló keménységgel bánik majd a hanoi igazságszolgáltatás.
   
A vietnami kommunista kormány minden eszközzel igyekszik ellenőrzése alatt tartani az információk és gondolatok áramlását. Júniusban erőteljesen megszigorították az internet használatot, ami egyebek között azt jelenti, hogy a világhálót, illetve a műholdas televíziós csatornákat csak a kommunista pártapparátus, illetve a  kormány vezető tisztségviselői használhatják korlátozás nélkül. Az internetkávézók tulajdonosainak kötelességük ellenőrizni, hogy vendégeik  merre barangolnak a világhálón.  Minden Vietnamban bejegyzett honlapot szigorúan csak a kormány engedélyével lehet működtetni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK