A Belügyminisztérium az Elektronikus Kormányzat Megvalósítási Alap 2001. szeptemberi pályázatán három célkitűzéséhez nyert el pályázati támogatást. Mindhárom a biztonságos és megbízható elektronikus ügyintézés megvalósítását támogatja.

A gyors és biztonságos információcseréhez elengedhetetlen, hogy a partnerek adatait, sőt a hitelesítő központ által kiadott tanúsítványaik érvényességét bármikor ellenőrizni lehessen. Ezért az e-kormányzat infrastruktúrájában a köztisztviselőkről központi kormányzati elektronikus címtárat kell felállítani, s ahhoz hierarchikusan kell kapcsolódniuk a tárcák és a nekik alárendelt szervezetek címtárainak. Ehhez a központi feladathoz csatlakozik a második belügyminisztériumi célkitűzés is. Egyelőre csak belső, zárt kormányzati címtárról van szó; ha a biztonsági kérdések megnyugtatóan megoldhatók, akkor abból valamennyi adat közre is bocsátható. Az internetről elérhető központi kormányzati címtárban a tervek szerint a köztisztviselő neve, telefonszáma, munkahelyének címe és digitális aláírásának ellenőrzéséhez szükséges tanúsítványa jelenik meg.

Az elektronikus tanúsítványt kibocsátó hitelesítés-szolgáltató a regisztrált személyek, funkciók, számítástechnikai eszközök tanúsítványait, illetve az ezek érvénytelenítéséről készülő visszavonási listákat tanúsítványtárakban, címtárakban teszi közzé. A tervek szerint a magyar közigazgatási hitelesítés-szolgáltató regisztrációs szervezetéhez a kormányzaton belül a humánpolitikai adatbázisokból, személyzeti rendszerekből jutnak be a friss információk.

(A teljes cikk a Számítástechnika november 12-én megjelenő, 46. számában olvasható.)