A számítógépünkön tárolt zenék kezelését megkönnyíthetük, használatukat érdekesebbé tehetjük néhány egyszerű szoftverrel. Ezúttal ilyen, a Szoftverbázisról  ingyen letölthető programokat gereblyéztünk össze.

A "méret a lényeg" szlogen néha az ellenkezőjére fordul: sokszor a többfunkciós, méregdrága programcsomag csak rabolja a gépidőt és memóriát, míg egy egyszerű programocska másodpercek alatt megoldja problémánkat. Most csak néhány érdekesebb ingyenesen kipróbálható lehetőséget villantunk fel az interneten található sok ezerből. Akadnak, akik lenézik a freeware, azaz ingyenes programokat. Nincs igazuk, mert ezek legtöbbje remek segédprogram, amelyből sok esetben tényleges, kereskedelmi szoftver születik. Rengeteg olyan programozó él szerte a világon, aki már megoldotta azt a problémát, amellyel mi éppen szembesülünk.

Advanced Mp3 Catalog Pro

Ha például gépünkön vagy írt CD-inken több gigabájt helyet foglalnak el az MP3-ak, akkor tesz jó szolgálatot egy MP3-katalogizáló programocska. Erre a feladatra az Advanced MP3 Catalog Pro tökéletes megoldást nyújt. Célja, hogy katalógusokba szedve rendbe rakjuk vele kósza MP3-ainkat, megkönnyítve ezzel egy-egy zeneszám keresését. A katalogizálás az általunk választott meghajtón történik, legyen az merevlemez, CD vagy bármilyen más meghajtó. A program megkeresi az adott adattárolón az összes MP3-at, és egy csokorba szedi őket.

Katalógusainknak nevet adhatunk, megnézhetjük, milyen könyvtárakat tartalmaz, a könyvtárakon belül pedig szabadon barangolhatunk a zenék között, és az id3 címke kiolvasásával részletes adatokat kapunk lejátszás előtt a számokról. Természetesen adatbázisunkban kereshetünk is, méghozzá rengeteg opció szerint: album, előadó, stílus, hossz, cím, bitráta alapján, vagy akár a dátum megadásával. Létrehozhatunk saját keresőprofilokat is: ezekben új stílusokat definiálhatunk, amelyekhez aztán pofonegyszerű hozzárendelni a felvételeket. Ugyanilyen egyszerűen tudjuk vele szerkeszteni MP3 felvételeink id3 címkéjét is.

Az Advanced MP3 Catalog Próval jelentéseket is készíthetünk többféle szempont szerint (valamilyen paraméter szerint csoportosított lista, teljes lista), amelyek végterméke akár még CD-borító is lehet. Természetesen fájlba exportálásnál is rengeteg beállítási lehetőségünk van arra vonatkozóan, hogy végső katalógusunk milyen adatok szerint legyen feldolgozva. A program egyszerűen kezelhető, könnyen átlátható, és mivel magyar nyelvűre is átállítható, különösebb tudást nem igényel a használata. (Letöltés: Advanced MP3 Catalog Pro)

Messer

Egy véletlenszerű szörfözgetés alkalmával akadtunk rá erre az ingyenes kis programra (teljes nevén Memo Session Sound Recorder), amely azoknak nyújt segítséget, akik gyakran rögzítenek zenei műsorokat a rádióból. Eddig mindenképpen jelen kellett lennünk legalább a felvétel elindításánál, ami bizonyos esetekben óriási dilemma elé állította a zeneszerető felhasználót: vagy olyan későn kezdődött a felvenni kívánt exkluzív DJ-mix, hogy csak a kóros álmatlanságban szenvedők tudták meghallgatni, vagy az emberfia még nem ért haza a szombat esti láz indukálta buliból. Ezeket az akadályokat a Messer teljes egészében kiküszöböli, és minden terhet levesz a rögzítő (most már ne is így nevezzük, hanem inkább későbbi hallgatónak) válláról. Első ránézésre bizalmatlanságot ébreszthet a program kicsike ablaka, de ez csak addig tart, amíg ki nem próbáltuk. Lényege, hogy adott időpontban, dátumra és percre pontosan elindítja az általunk beállított rögzítést, és elmenti egy általunk definiált állományba. Csupán annyi a teendőnk, hogy percre pontosan begépeljük a rögzítés kezdetét és a végét (évekre előre be lehet állítani), ezután meghatározzuk, hogy milyen kiterjesztésű állományba mentse ki a felvett anyagot. Végül még egy nagyon fontos opciót is beállíthatunk, nevezetesen, hogy a rögzítés befejeztével kapcsolja ki a számítógépünket.

Az eredmény normál esetben egy .WAV állomány lesz, az általunk beállított minőségben, de a program az MP3-ba való azonnali tömörítésre is lehetőséget nyújt. Mindenképpen fontos beállítani, hogy miről vegyen fel a program, mi legyen a felvételi eszköz. Ez bármi lehet, amit a hangkártyánk támogat: bemenet (rádió, hi-fi), CD, MIDI, hanghullám. Nagy segítség, hogy a rendelkezésre álló szabad helyet időben és megabájtokban is kijelzi a program még a felvétel elkezdése előtt, így el tudjuk dönteni, hogy egyáltalán érdemes-e beállítani az automata rögzítést.

Miután a Messerben megszerkesztettük a felvételi listát, beállítjuk gépünk időre pontos bekapcsolását a BIOS-ban (ha van ilyen szolgáltatása), beállítjuk autobelépéssel a Windowst, és bekapcsoljuk a programban az automatikus indítást. A felvétel megtörténik, anélkül hogy még csak a gép közelében lettünk volna. Mindebből csupán annyit veszünk észre, hogy az újbóli bekapcsolásnál merevlemezünkön kevesebb hely áll majd a rendelkezésünkre. (Letöltés: Messer)

Audio Sliders

Hangerő-szabályozóval tulajdonképpen mind a Windows, mind pedig a hangkártyánkhoz kapott program jóvoltából rendelkezünk, ám ha az egyszerű hangosítás-halkítás funkción kívül többre is vágyunk, akkor érdemes megismerkednünk az Audio Sliderszel. A programba a fő feladata mellé ugyanis néhány apró okos dolgot is beleépítettek a készítői.

Elindítása után egy normál hangerő-szabályozót látunk, ami ugyanúgy működik, mint bármelyik, eddig megismert hasonló funkciójú szoftver. A hangerő szabályozása ugyanúgy csúszkák húzogatásával történik, és még a csatornák elnémítását lehetővé tévő gomb is ugyanúgy a rendelkezésünkre áll. Ami viszont mindenképpen pluszszolgáltatása, az az öt kis számjegy, amellyel egyetlen kattintással át tudunk váltani a csatornák között. Ily módon a felvétel hangerejéhez nem kell belemenni a már jól megszokott Options/Properties/Recording menübe, hanem csak átkattintunk a 2-es számra, és már láthatjuk is a beállításokat, továbbá korrigálhatjuk a bemeneti szintet. A további három számjegy a processzor és a merevlemez, a memória, továbbá a modemes kapcsolat sebességéről ad felvilágosítást. Minden egyes ilyen kis ablakocskát testre szabhatunk, ugyanúgy, mint az egész programot és felületét. Beállíthatunk új külcsínt, színeket, nyelvet, elrendezést, gyorsbillentyűket, de még emlékeztetőt is. Annak ellenére, hogy nem egy eget rengető program, lényegében pont annyit tud, amennyit kell neki. Szabadon terjeszthető (shareware) verziójában egy "Buy Audio Sliders" csíkot kell elviselnünk a csatornák felett, és egy-egy telepítés után csak 30 napig használható. (Letöltés: Audio Sliders)

ActiveWebSpeech

Aranyos kis program, jól el lehet vele szórakozni, de igazán gyerekeknek ajánlott, vagy netán annak, aki egy kis angoltudásra vágyik. A program ugyanis kimondja az általunk leírt szavakat, mondatokat angolul. Szinte bármilyen hosszú szöveggel kísérletezhetünk, az ActiveWebSpeech igazi papagájként szajkózza. Egész egyszerűen csak bepötyögjük a kimondatni kívánt szót, mondatot a középső ablakba, aztán egy kattintás a szimpatikus moderátorra, és már hallhatjuk is a leírtakat. Összesen 23-féle hang közül választhatunk, a lágy női alttól az űrhajóson át egészen a robothangig, de még akár egy dzsinn vagy a zöld madár hangja is előcsalogatható. Ha ez mégsem nyeri el tetszésünket, akkor egy nagy szájat is választhatunk, ami, még ha egy kukkot sem ad ki magából, remekül használható a szájról olvasás gyakorlására.

Extraként állítható a hangerő és a kimondás sebessége. Létrehozhatunk akár többoldalas könyvet is, amelyet elmentve bármikor újranyithatunk, módosíthatunk. Ha van egy szöveges állományunk (.txt), bevihetjük a programba, és máris megszületett saját hangos könyvünk. Az ActiveWebSpeech elsősorban a már írni tudó gyermekeknek ajánlható, annál is inkább, mivel színes gombjaival, kedves ábráival hamar belopja magát a felhasználó szívébe. (Letöltés: ActiveWebSpeech)