A napokban bukkan fel a hazai üzletek polcain a SuSE legújabb magyar nyelvű linux operációs rendszere. Kipróbáltuk, hogy mire képes a számos új funkciót felvonultató, dobozában már DVD-korongon is hozzáférhető SuSE Linux 8.1.

Meglepetések a telepítés alatt

Forrás: ORIGONagyon vártam már a SuSE Linux magyar kiadásának következő verzióját, a SuSE Linux 8.1-et, úgyhogy rögtön fogtam a CD-ket, és nekiálltam a telepítésnek. Az első meglepetés a kék nyitóképernyő volt, ahol kiválasztottam az Installation menüpontot. A következő képernyőn rákattintottam a magyarul feliratra, majd jóváhagytam a YaST telepítő javaslatait. Itt ért a második meglepetés. a telepítés alatti bemutató magyar szövege ugyanis teljesen olvashatatlan volt, hiányzott belőle az összes ékezetes betű és tele volt kérdőjelekkel. Nem néztem tehát sokáig, hanem megnyomtam egyből a Részletek gombot. Szerencsére itt is egy meglepetés várt rám, ugyanis az összes csomagleírás magyarul volt, úgyhogy úgy döntöttem, hogy inkább a leírásokat nézem, mint a bemutatót.

Első beállítások

A három felajánlott rendszer közül (Minimális rendszer, Minimális grafikus rendszer, Alapértelmezett rendszer) a harmadikat választottam. Közben CD-t is kellett cserélgetnem, a telepítőnek az 1-es, a 2-es és a 4-es CD-re volt szüksége. A DVD-olvasóval rendelkező felhasználóknak nem kell vesződniük a lemezek cserélgetésével, ugyanis a 8.1-es SuSE dobozában egy DVD is megtalálható, amelyen mind a 7 CD teljes tartalma helyet kapott. Miután a csomagok telepítése befejeződött, beírtam a rendszergazda jelszót, majd létrehoztam saját felhasználómat. Az ezt követően megjelenő ablakban a YaST tudatta velem, hogy 3D gyorsítókártyát talált, és afelől érdeklődott, hogy be kívánom-e kapcsolni a 3D gyorsítást. Naná, hogy be akartam!

A telepítő grafikus felület beállítására vonatkozó javaslatát (800x600, 75 Hz) azonban már nem fogadtam  el, mivel a monitorom tud 80 Hz-et is 1280 x 1024-es felbontás mellett. Kiderült, hogy a YAST egyszerűen nem ismerte a monitoromat, mely egy 21 collos, bár nem éppen mai modell. Miután manuálisan megadtam a helyes frekvenciákat, már minden rendben volt. Nagy meglepetésemre,  a grafikus felületet sem kellett a későbbiekben beállítani.

Forrás: ORIGOEzt követően a YaST2 közölte velem, hogy ő most megkeresné a nyomtatómat, de ha gondolom, kihagyhatom mindezt, mert előfordulhat, hogy eközben lefagy a rendszer. Mivel tudom, hogy milyen nyomtatóm van, rákattintottam a Kihagy gombra, majd beállítottam kézzel, azaz kiválasztottam típusát a rendelkezésre álló nyomtatók listájából. Erre a YaST felajánlott mindenféle meghajtókat a nyomtatóhoz. Kiválasztottam egyet, majd megnyomtatm a Tesztoldal gombot. Sajnos ezzel a meghajtóprogrammal csak furcsaságokat nyomtatott a nyomtatóm, azonban egy másik drivert, amellyel már kifogástalanul működött.

Ezt követően rákattintottam a Modemek feliratra. A telepítő ismeretlen AT modemnek ismerte fel külső modememet. Utána megadtam, hogy Magyarországon tartózkodom, kiválasztottam internetszolgáltatómat, majd bepötyögtem felhasználói azonosítómat és az ehhez tartozó jelszót. A legegyszerűbb volt a hangkártya beállítása, azokat a YaST ugyanis a legnagyobb meglepetésemre teljesen automatikusan végezte el. (Az előző SuSE Linux még nem kezelte az akkor éppen vadonatújnak számító alaplapi hangkártyámat.)