Hackerek vírust küldtek szét egy biztonsági cégtől

A Kaspersky Labs. orosz informatikai biztonsági vállalat szervere vírussal fertőzött körlevelet küldött ügyfeleinek. Az indoklás szerint a cég hálózatába sikeresen bejutó hackerek okozták a malőrt.

November 7-8-án nagyszabású, "kifinomult" módszerekkel operáló hackertámadás érte a Kaspersky Labs. szervereit - áll a biztonsági vállalat közleményében. A cég szerint a támadók egy korábbi levélüzeneteket tartalmazó könyvtárba történő bejutás után hírlevélnek is hihető körlevelet küldtek ki a listán szereplő, a Kaspersky hírlevelére regisztrált ügyfeleknek. A behatolók csatolt állományként az e-mailhez fűztek egy nemrég felfedezett vírust, a Bridexet.

A moszkvai központú Kaspersky kommunikációs vezetője, Denis Zenkin szerint a vállalat szakemberei rövid idő alatt "bezárták" a biztonsági rést. Zenkin elmondta, hogy a támadás észlelése és elhárítása utáni alapos vizsgálat szerint a hackerek a vállalat szervereinek csak egy igen kis szegmensére jutottak be, a támadás valószínűleg Mexikóból eredeztethető. Rendszergazdáink elképedtek annak láttán, hogy valakinek erre a koncepcióra alapuló akció eszébe juthat - tette még hozzá az informatikai biztonsági kérdésekkel, így vírusirtással is foglalkozó vállalat kommunikációs vezetője. A Kaspersky Labs. úgy tudja, hogy e támadásnak tulajdonítható tömeges fertőzés nem történt. "Mint általában a vírusokra jellemzően, most a felhasználók estek áldozatul a Kaspersky Labs. ellen irányuló támadásnak, de tekintettel arra, hogy biztonsági hírlevél rendszeres olvasóiról van szó, információink szerint a legtöbbjük rendelkezett a megfelelő vírusvédelmi megoldással" - jelentette ki Fórján Csaba, a Kaspersky hazai disztribútorának ügyvezetője.

A támadók által csatolt Bridex vírus november első napjaiban bukkant fel, majd világszerte gyorsan terjedt. Az e-mailen terjedő, legtöbbször Readme.exe csatolt fájlként terjedő vírus eltávolításának leírása azóta a legtöbb számítógépes biztonsági cég honlapján hozzáférhető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK