A Hewlett-Packard a jövő héten két új iPAQ kéziszámítógépet jelent be, melyek egyike ujjlenyomat-olvasót tartalmaz, a másik pedig inkább a vékonyabb pénztárcájúakat célozza meg.

A HP a tegnapi napon bemutatta, de hivatalosan csak november 18-án, az amerikai Comdex informatikai szakkiállítás nyitónapján fogja bejelenteni két új kéziszámítógépét, az iPAQ H5450 és H1910-es típusjelzésű modelleket.

Az előbbi típus egy felső árkategóriás, 700 dollár körüli árú kézikomputer lesz, amely támogatja a Wi-Fi és a Bluetooth rövid távú vezeték nélküli adatátviteli szabványokat. A H5450-es iPAQ belsejében egy 400 MHz-es Intel Xscale lapka, 64 MB RAM és 48 MB ROM memória kapott helyet, az eszköz SD/MMC flashkártyák fogadására is képes, és Microsoft Pocket PC 2002 operációs rendszert futtat.  Legfőbb újdonsága azonban a rajta elhelyezett ujjlenyomat-olvasó, amely révén csak az adott zsebgép tulajdonosa férhet hozzá a zsebgépen lévő adatokhoz. Az eszközt 1250 mAh-s kapacitású, cserélhető  lítium-polimer akkumulátorral szállítja majd a HP.

Forrás: ORIGOEzzel ellentétben az iPAQ H1910-es egy alsókategóriás PDA, amely 200 dollár körüli összegért lesz megvásárolható. Ezt a típust a Compaq iPAQ 3900-as sorozat tagjainál is alkalmazott TFT érintőkijelzővel szerelik fel, belsejében pedig 200 MHz-es Xscale processzor, 64 MB RAM, 16 MB ROM, és SD/MMC memória-bővítőhely kap helyet. Az alsókategóriás eszköz vastagsága csupán 12,8 mm, tömege pedig csak 120 gramm, lítium-ion akkumulátorát pedig bármikor kicserélheti majd a tulajdonos, ugyanis az előbbi modellhez hasonlóan itt sem rögzítették fixen azt. Azonban míg az iPAQ H5450 a jövő héttől világszerte kapható lesz, addig a H1910 kezdetben csak az észak-amerikai piacon lesz elérhető.